Washington eddig 424 millió dollárt fordított az Iszlám Állam elleni harcra

Az amerikai hadsereg eddig 424 millió dollárt fordított az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet elleni katonai műveletekre Szíriában és Irakban - közölte kedden az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, aki egyúttal elmondta, vizsgálják az arról szóló híreket, hogy a török-szíriai határon fekvő Kobanit védő kurdoknak ledobott fegyverek egy része a dzsihadisták kezébe került.

John Kirby ellentengernagy tájékoztatása szerint az amerikai hadsereg napi átlagban 7,6 millió dollárt költött az iszlamisták elleni harcra, amióta Irakban augusztus 8-án megkezdődtek a légicsapások. Barack Obama amerikai elnök szeptember végén terjesztette ki az IÁ elleni műveleteket Szíriára.

A védelmi minisztérium szóvivője arról is beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a Kobani közelében a napokban ledobott fegyverek eljutottak a várost védő kurdokhoz, noha az internetre felkerült egy olyan videó, amelyen az Iszlám Állam harcosai láthatók az egyik csomaggal. John Kirby szerint szakértők tanulmányozzák a felvételt, hogy megállapítsák, arról a csomagról van-e szó, amelyről a Pentagon már korábban közölte, hogy a dzsihadisták kezére jutott, vagy egy másikról.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint 28, fegyverekből, munícióból és orvosi ellátmányból álló csomagot dobtak le Kobani közelében vasárnap. Később közölték, hogy azt az egyet, amely tudomásuk szerint az IÁ-hoz került, légicsapásban megsemmisítették.

John Kirby szerint a felvétel alapján nem kizárható, hogy a dzsihadisták a kurdoknak szánt fegyverekre tettek szert.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet szerint az Iszlám Állam nem egy, hanem két csomagnak jutott birtokába. John Kirby azt közölte, hogy a Pentagon csak egyről tud.