Megteltek a szállodák a hosszú hétvégére

Közel százszázalékos a kihasználtság csütörtöktől-vasárnapig, jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben, a SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből.

Országszerte telt házzal, közel százszázalékos kihasználtsággal üzemelnek a szállodák a csütörtöktől-vasárnapig tartó hosszú hétvégén - derül ki az MTI tudósítói által készített körképből. Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára elmondta, hogy a hasonló időszakokban jellemzően a belföldi vendégek vannak többségben. Hozzátette: közel tíz éve tart Magyarországon az a folyamat, hogy a változatos programlehetőséget nyújtó wellness-szállodák megtelnek az ünnepekre, hosszú hétvégékre. A SZÉP-kártya is jelentősen hozzájárul a kereslet élénkítéséhez. A fővárosi vagy városi szállodák iránt nem jellemző ilyenkor az erős érdeklődés.

A szállások foglaltsága 85 százalékos Miskolcon a hosszú hétvégére, de folyamatosan érkeznek még most is a foglalások. Lillafüred és Miskolctapolca nagy szállodáiban már hétfőn sem lehetett szobát találni, Miskolctapolcán átlagosan 80-90 százalékos a foglaltság. Hasonló a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megye más településein is. Békés megyében csak elvétve lehet szabad szobát találni az október 23-i hosszú hétvégére, az érdeklődő turistáknak Gyulán és Békéscsabán már csak kollégiumi szálláshelyeket tudnak felajánlani. A megkeresett szállodák szerint ennek az oka, hogy a hosszú hétvége az idei évben egybeesik az országos hírű Csabai Kolbászfesztivállal, amelyre több tízezer látogatót várnak.

Telt ház van a Győr-Moson-Sopron megyei szállodákban is, ahol a vendégforgalom 80-90 százalékát ugyancsak a belföldi turisták adják. Az elmúlt évek statisztikái szerint a hosszú hétvége legalább 10-15 százalékkal növeli a forgalmat a szálláshelyeken havi bontásban. A nagyobb baranyai szállodák többsége megtelik a hosszú hétvégére, az előfoglalások adatai alapján forgalmuk 60 százalékkal lesz nagyobb a tavalyi év hasonló időszakánál. Az egyéni vendégkör jellemzően rekreációt, városnézést, kulturális kikapcsolódást tervez Baranyában. Nyíregyháza négycsillagos szállodáiban is telt ház várható, a gyógyhellyé nyilvánított Sóstógyógyfürdőn október utolsó hetére, az őszi iskolai szünet napjaira is közel százszázalékos a foglaltság.

Az összes férőhely dupláját is el tudták volna adni az október 23-i ünneppel kezdődő hosszú hétvégére Jász-Nagykun-Szolnok megyei Cserkeszőlőn, és elkelt minden férőhely a megye másik gyógyvizes településén, Berekfürdőn. A komplex szolgáltatásokat nyújtó szállodák megtelnek a hosszú hétvégére Veszprém megyében, döntően három éjszakára érkeznek a vendégek, népszerűek az őszi gyermek- és wellness programokat kínáló szálláshelyek. Megtelt Pest, Csongrád, és Vas megye legtöbb szállodája is, számos helyen különleges ünnepi programokkal is meglepik a vendégeket, akik többsége magyar. Az árak 10-15 százalékkal magasabbak a megszokott hétvégi tarifáknál, a zömmel családdal érkezők általában 3-4 éjszakás félpanziós csomagot vásárolnak.

Debrecen és Hajdúszoboszló szállodáiban is szinte lehetetlen szobát foglalni a hosszú hétvégére, és Bács-Kiskun megye szállodáiban is megnőtt a foglalások száma a hosszú hétvége előtt, ahogy Zala megyén belül Hévízen és Zalakaroson is. Komárom-Esztergom megyében ugyancsak lefoglalták a szálláshelyek többségét. A balatoni szállodák is megteltek, a férőhelyeket idén könnyebb volt eladni az október 22. - november 2. között zajló új, Nyitott Balaton programsorozatnak köszönhetően.