Kerry: Németország "globális vezetővé" lépett elő

Németország a nemzetközi közösség valamennyi meghatározó ügyének kezelésében vezető szerepet vállal, amiért az Egyesült Államok kormánya köszönettel tartozik a berlini vezetésnek - emelte ki az amerikai külügyminiszter szerdán Berlinben a német kancellárral folytatott megbeszélése előtt.

Angela Merkel társaságában tett sajtónyilatkozatában John Kerry hangoztatta, hogy Berlin ugyan a várost évtizedekre szétszakító fal ledöntésének 25. évfordulójára készül, de "Németország története mégsem a múlt, hanem a jövő".

Németország "globális vezető", meghatározó szerepe van az ukrán válság kezelésében, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban, az ebola megfékezését célzó küzdelemben és az iráni atomprogram rendezéséről szóló tárgyalásokban is - mondta az amerikai diplomácia vezetője, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok Németország partnere mindezekben az erőfeszítésekben.

Angela Merkel hangsúlyozta: nagyon helyes, hogy Németország az Egyesült Államokkal "szorosan egyeztetve, partneri együttműködésben cselekszik", mert a kihívásoknak csak közösen lehet megfelelni.

John Kerry kedden érkezett kétnapos látogatásra Berlinbe. Megbeszélést folytatott Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel, akivel szerdán felkeresték az 1989 őszén ledöntött fal egy még megmaradt, rövid szakaszánál kialakított központi emlékhelyet. Ezután sajtótájékoztatót tartottak, amelyen Kerry kiemelte, hogy gyerekként néhány évig személyesen is megtapasztalta a hidegháborús megosztottság nyomasztó valóságát, amikor diplomata apja Nyugat-Berlinben dolgozott, és ez az élettapasztalat is arra sarkallja, hogy tőle telhetően tegyen egy újabb hidegháború elkerüléséért.

Nyugat-Berlinből Kelet-Berlinbe átbiciklizve 12 évesen megértette, hogy egy szabad, színes, pezsgő világból a szürkeség birodalmába érkezett, és a két városrész közötti eltérés olyan, mint "a remény és a reményvesztettség, a fény és a sötétség" ellentéte - fejtette ki John Kerry, hangsúlyozva: meg kell akadályozni, hogy az ukrán válságból ismét "keserű megosztottság" legyen Kelet és Nyugat között. "Oroszország ukrajnai agressziójának be kell fejeződnie" - szögezte le az amerikai külügyminiszter, és német kollegájával együtt sürgette a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok közti szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodásban foglaltak maradéktalan végrehajtását.

Frank-Walter Steinmeier kiemelte, hogy az ukrán válság ugyan már lekerült az újságok címoldaláról, de még mindig van benne akkora "robbanóerő, ami a teljes európai békerendet veszélyezteti". Közös felelősség megakadályozni az európai megosztottság kiújulását - tette hozzá a német külügyminiszter.