Jönnek a mínuszok: ilyen idő lesz a hosszú hétvégén

Eleinte esős, majd hideg lesz a hosszú hétvége időjárása. Az október 23-i ünnepen többfelé zavarhatja meg eső, illetve viharos szél a szabadtéri programokat. Szombaton csak néhol, vasárnap várhatóan sehol nem lesz eső, a leghidegebb órákban már 0 fok alá is hűlhet a levegő - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében.

Csütörtökön, október 23-án kelet felől megvastagszik a felhőzet, csupán északkeleten lehet kevés napsütésre számítani. A déli óráktól kelet felől egyre több helyen ered el az eső, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön kiadós mennyiségű csapadékra (akár 10-20 milliméterre) van kilátás. A Dunántúlon ismét fokozódik a légmozgás, az Alpokalja térségében, és délután az Észak-Alföldön is előfordulhatnak viharos széllökések. A legalacsonyabb hőmérséklet 3 és 8 fok között valószínű. Nappal általában 8-12 fokig melegszik a levegő, de északkeleten 13-17 fokot is mérhetnek.

Pénteken túlnyomóan borult idő várható, de délután elsősorban délkeleten elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet. Reggel még sokfelé, majd egyre kevesebb helyen valószínű eső, záporeső. Legtovább, estig a Miskolc-Budapest-Nagykanizsa sávban várható csapadék. A szél többfelé erős lesz, főként a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések is lehetnek, estére viszont mindenütt mérséklődik a légmozgás. A minimum-hőmérséklet 3 és 9 fok, a maximum-hőmérséklet általában 5 és 10 fok között valószínű, de délkeleten ennél néhány fokkal melegebb lehet.

Szombaton északkelet felől felszakadozik, csökken a felhőzet, de a Dunántúl nyugati, délnyugati részén estig felhős időre van kilátás. Legfeljebb néhol fordulhat elő jelentéktelen csapadék. A leghidegebb órákban általában 2-7, de a szélvédett északi, északkeleti területeken 0, mínusz 1 fok is lehet. Nappal 9-13 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Vasárnap a ködfoltok feloszlása után a legtöbb helyen gyengén felhős, napos időre van kilátás, csapadék nem lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 2 és plusz 4 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.