Horvátországban leesett az első hó

Horvátországot is elérte szerdára virradóra az egész Európán végigsöprő heves vihar. A Zágrábtól északra elterülő Sljemen-hegységben leesett az első hó - írta a Jutarnji List című horvát lap internetes oldalán.

A fővárosban a tűzoltók 150 alkalommal vonultak ki, főleg vizet szivattyúztak. Az ország más területein is hasonló a helyzet, de napközben csillapodott a rossz időjárás, további esőzésekre az ország keleti részein lehet számítani - írta a lap.

A meteorológiai intézet egész Horvátország területére adott ki riasztásokat, egyes megyékben vörös riadót, ami rendkívüli időjárásra utal.

Vörös riasztás van Zágrábban és környékén, továbbá Észak-Horvátországban, Szlavóniában és Baranyában, a tengermelléken és Isztriában. A meteorológiai szolgálat orkánerejű széllökésekre figyelmeztet, amelyek elérhetik az óránkénti 120 kilométeres sebességet is. Több főutat, hidat és autópálya-szakaszt is lezártak a forgalom elől, vagy csak személygépkocsiknak engedélyezik a közlekedést.

A Tengermelléki-fennsík megyei Gorski Kotarban havas eső és hó is esik, amelynek vastagsága eléri a 15 centimétert. A hegyesebb vidékeken ajánlatos a téli felszerelés használata - teszi hozzá a lap.