Hiteles hiteltörténelmet vár az adósvédelmi szervezet

Azt, hogy a hiteltörténeti kimutatást az egyik bank kiadja, a másik nem, a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége a "félreérhető" jogszabállyal magyarázta a Ma reggelben, és az MNB fellépését várja az ügyben.

Kritizálta a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége a magyar bankokat, a szervezet szerint ugyanis több pénzintézet nem tesz eleget törvényben előírt kötelezettségének, amikor nem, vagy hiányosan adja ki ügyfeleinek a hiteltörténeti kimutatást. Pedig a deviza alapú fogyasztási kölcsön esetében ez az átszámítás alapja. A devizaadósok szövetsége ezért felszólítja a Bankszövetséget, illetve az állami felügyeletet ellátó jegybankot, hogy sürgősséggel intézkedjenek az ügyben.

A részletekről szólva a Devizaadósok Érdekvédelmi Szövetsége elnöke a szerdai Ma reggelben elmondta, a hiteltörténeti kimutatás egy teljes körű kimutatás egy táblázatban, amely pontosan tartalmazza, az adós milyen összegeket fizetett be, mik voltak a követelések, és hogy áll az egyenlege. Tilk László Géza hozzátette, arra azért van szükség, mert ma gyakorlatilag háromféle elszámolás is létezik: a banki követelés, az MNB képlete és a devizaadós számítása, és az eredmények közt akár hatalmas különbségek is lehetnek. Azt, hogy a hiteltörténeti kimutatást egyik bank kiadja, a másik nem, Tilk László Géza azzal magyarázta, hogy a jogszabály nem fogalmaz egyértelműen. Erre hívták fel a Bankszövetség és a felügyeleti szerv, az MNB figyelmét is, és sürgős intézkedést is várnak.