Épületekbe tört be a víz: hatalmas gondokat okozott a vihar

Újra gondokat okozott a sok eső és a viharos időjárás. Villámárvízek és belvíz is veszélyeztetett lakóházakat több településen, több helyen az elöntések vagy a kidőlt fák miatt akadozott a forgalom.

Az egyik épület tetejét teljesen leszakította a szél, egy részét átrepítette az egyik fára, másik felét pedig az udvarra borította: Pécsre hajnalban érkezett meg a vihar, hatalmas mennyiségű csapadékkal, és orkán erejű széllel.

A nagybani piac tetőszerkezetét is megbontotta a vihar, a vezetékek is leszakadtak. Az érintettek szerint milliós káruk keletkezett. „Hajnali 4-fél 5 körüli borzasztó erejű vihar bontotta meg a főépületünk, az 1200 négyzetméteres épületünk tetőszerkezetét, és ebből fakadóan 15 millió forint kár ért bennünket” - mondta József Attila, a piac vezetője.

A vihar a vonatközlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott. Pécsett felsővezetéket szakított le a szél, 30-60 percet késtek a járatok.

Veszprém megye több településén is gondot okozott az éjszaka lezúduló nagy mennyiségű csapadék és erős szél. Pulánál kilépett medréből a Séd patak. A katasztrófavédelem szakemberei és civilek kora reggel óta homokzsákkal próbálják elállni a víz útját, eddig csaknem 300-at raktak ki. Itt még a gátat is át kellet vágni a szakembereknek, hogy el tudják vezetni a vizet.

 

„A reggeli órákban, mikor kivilágosodott, a falu lakossága - aki tudott, mindenki -  megjelent a védekezésnél, saját erőből szerencsére eddig mindent meg tudtunk oldani” – mondta Szenger István polgármester.

Kapolcson szintén a Séd patak az egész Malom szigetet elöntötte. A lakóházak is veszélybe kerültek.

Több épületbe is betört a víz, pincéket, lakásokat öntött el. A falu központjából traktorral viszik a homokzsákokat a patakhoz.

Őriszentpéter határában egy szarvasmarha gulyát körbe zárt a kiáradt Zala folyó.

A helyiek traktorral vittek nekik élelmet.