Emléktáblát avattak a Corvin közben

A Corvin mozi falán elhelyezett márványlapon Angyal Istvánnak, a Tűzoltó utcai csoport kivégzett vezetőjének, Dudás Józsefnek, a Függetlenség című napilap szerkesztőjének, a Magyar Nemzeti Forradalmi Bizottmány mártírhalált halt elnökének és Gérecz Attila költőnek, a Klauzál téri harcok hősi halottjának a nevét örökítették meg.

Az ünnepségen Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének tiszteletbeli elnöke felidézte: a magyar nemzet tartását az 1848-as szabadságharc után is az adta, hogy mindenki szeretettel gondolt azokra a hősökre, akik sokat tettek a szabadságért. Hozzátette: ma még sokan élnek azok közül, akik 1956-ban szembeszálltak a túlerővel, a szovjet csapatokkal a magyar szabadságért.

Lomnici Zoltán szerint 1956-ra győztes harcként kell emlékezni, mert olyan perspektívát vázolt fel, amely az egész magyar nép szempontjából fontos volt és célkitűzéseit ma a szabadon választott politikusok meg tudják valósítani.

Kocsis Máté, a főváros VIII. kerületének polgármestere azt mondta: 1956 Józsefváros számára büszke örökség, amelynek ápolását személyes kötelességnek nevezte. Felidézte: a városrészhez kapcsolódik az akkori események legtöbb történelmi helyszíne, a legtöbb véráldozata, az 1989-ben bekövetkezett fordulat megalapozása.

Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester koszorút helyez el Angyal István, Dudás József és Gérecz Attila '56-os hősök emléktáblájánál az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének emléktábla-avatással egybekötött megemlékezésén a fővárosi Corvin Mozi előtt 2014. október 22-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán



A polgármester arra kérte az ünnepségen megjelent diákokat, hogy amíg lehet, az érintettektől tájékozódjanak a történtekről, mert ma azért élhetünk egy szabad országban, mert a hősök életüket adták ezért.

Az ünnepségen hazaszeretetéért, példamutató nemzeti elkötelezettségéért és 1956 eszméjének őrzéséért, ápolásáért kitüntetéseket adományozott az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Szövetsége mások mellett ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogásznak, Túrós Andrásnak, az Országos Polgárőr Szövetség elnökének és Kocsis Máté polgármesternek. Az elismeréseket Csuka Tamás nyugdíjas református tábori püspök és Lomnici Zoltán adta át.