A hókotró vezetője "elvesztette a tájékozódását" a vnukovói baleset előtt

"Elvesztette tájékozódását", és nem hallotta a felé közelítő repülőgépet - vallotta Moszkvában egy amatőr videofelvétel tanúsága szerint annak a repülőtéri hókotró gépnek a vezetője, amely a Total francia olajipari cég vezetőjét szállító repülőgép moszkvai szerencsétlenségét okozta.

A Total elnök-vezérigazgatójának, a 63 éves Christophe de Margerie-nek a gépe felszállás közben egy hókotrónak ütközött hétfő éjjel, ködös időben a moszkvai vnukovói nemzetközi repülőtéren. A Falcon 50 típusú, Párizsba induló repülő fedélzetén a vállalatvezetőn kívül háromfős személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak.

"Elvesztettem a tájékozódásomat, és nem vettem észre, hogy rámentem a felszállópályára" - mondja a hókotró 60 éves vezetője a kihallgatásáról kiszivárgott, minden bizonnyal mobiltelefonnal készült felvételen.

A férfi, aki az ügyészség közlése szerint ittas volt a baleset idején, a Pervij Kanal orosz televízió szerint tíz éve dolgozik a vnukovói repülőtéren.

"A repülőgép épp felszállni készült, de gyakorlatilag nem láttam és nem is hallottam, mert járt a gépem, és fény sem volt" - mondta a felvételen férfi, de nem derül ki, hogy a Falcon 50 jelzőfényeiről vagy a felszállópálya megvilágításáról beszélt. "És aztán ütközést éreztem" - mondta még a férfi.

A hókotró vezetőjének ügyvédje, Alekszandr Karabanov elmondta, hogy védence krónikus szívelégtelenségben szenved. Azt elismerte, hogy a férfi ihatott "néhány korty" alkoholt.

Az orosz nyomozók és a légi baleseteket vizsgáló francia hivatal (BEA) kedd este Moszkvába érkezett szakértői a hókotró vezetőjének szerepét, a légi irányítók felelősségét, az esetleges pilótahibát és az időjárási körülményeket vizsgálják - mondta el az egyik francia szakértő az orosz televíziónak.