Tematikus török nap lesz a közmédiában

A program célja, hogy bemutassák a keleti ország kulturális és gazdasági értékeit, és a közös történelmi múltra tekintettel, tovább erősítsék a török-magyar kapcsolatokat. A tematikus napon számos Törökországban forgatott beszámolót láthatnak majd a nézők, amelyen keresztül bepillantást kapnak az ott élő magyar családok hétköznapjaiba is.

Egyebek mellett Isztambul átalakulásáról, az ország gazdasági-kulturális fellendülésének folyamatáról, valamint a magyar-török kapcsolatokról szól a török tematikus nap, amit október 29-én tart a közmédia.

Az ankarai magyar nagykövet szerint mindkét fél részéről fontos, hogy ápolják a történelmi hagyományokat, mert ez minden további együttműködés alapja. Kiss Gábor szerint az elkövetkezendő időszak gazdasági, kulturális és politikai kapcsolatainak az egyik alapja a történelmi kapcsolatok megfelelő szinten tartása, ápolása. A diplomata hozzátette: egymás kultúrájának megismerése egyfajta eszköztárként szolgálhat a gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez is.

Erről beszélt Adnan Polat, aki több mint 20 éve áll gazdasági kapcsolatban Magyarországgal. A török üzletember szerint a két ország közötti barátság jó hatással van a külkereskedelemre is. Elmondta,
Törökország és Magyarország stratégiai partnerek, a külkereskedelem volumene jelenleg több mint 2 milliárd dollár, és az elkövetkező öt évben növekedés várható.

A török nemzeti ünnep alkalmából rendezett tematikus napra a közmédia egész napos műsorfolyammal készül. Bemutatja például a Törökországban élő csaknem fél ezer fős magyar közösség életét, és elkalauzolja a nézőket híres magyar emlékhelyekre is. Siklósi Beatrix, az MTVA főszerkesztője a Híradóban azt mondta, hogy a közmédia élőben jelentkezik majd a Duna TV-n délután és kora este is az Andrássy úton lévő, nemrég megnyílt török kulturális központból.

Az együttműködés keretében jövőre a török közszolgálati televízió is készül egy magyar tematikus nappal: március 15-én a TRT is egy egész napos műsorfolyammal mutatja be a magyar kultúrát.