Schmuck: Az újpesti választóknak legyen 15 percük a demokráciára

Az újpesti időközi választáson is induló szociáldemokrata politikus úgy látja, esély a változásra csak magas részvétel mellett lehet, ezért mindenkit arra biztat, legyen ideje beleszólni abba, mi történik az országban, a lakóhelyén.

Hétfő délután négy órakor lejárt a jelölt-bejelentési határidő a november 23-i újpesti időközi országgyűlési választásra, a határidőig 13-an adták le az ajánlásokat, vagyis ennyi jelölt lehet a szavazólapon. A jelölő szervezetek eddig gyűjthettek ajánlásokat és adhatták le az ajánlásgyűjtő íveket. (A fel nem használt íveket kedd délutánig lehet leadni.) Az országgyűlési egyéni választókerületben induló jelölteknek 500 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük.

Az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság hétfőig hét jelölt nyilvántartásba vételéről döntött, nyilvántartásba vették Hollósi Antalt (Fidesz-KDNP), Urbán Flóriánt (Jobbik), Horváth Imrét (MSZP), Ács Lászlót (Zöldek Pártja), Kanász-Nagy Mátét (LMP), Janoviczki Imrénét (Magyar Munkáspárt) és Busi Erikát (független). A hétfő 16 órai határidőig még hat jelölt adta le ajánlásait: Sztojka Gyöngyi (független), Galyas István (független), Samu Lászlóné (független), Schmuck Andor Ákos (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja), Tanay Gábor Tamás (Jólét és Szabadság Demokrata Közösség), Szepessy Zsolt László (független).

A Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kiírt időközi választásra vasárnapig tizenkét pártot vett nyilvántartásba jelölő szervezetként a Nemzeti Választási Bizottság. Kiss Péter a főváros 11-es számú (Újpest nagy részét és Angyalföld északi részét lefedő) országgyűlési egyéni választókerületében szerzett mandátumot április 6-án, és hosszan tartó, súlyos betegség után júliusban hunyt el. A Nemzeti Választási Bizottság szeptember 12-én tűzte ki az időközi választás időpontját november 23-ára.

A közel ezer aláírást összegyűjtött Schmuck Andor (Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja), aki annak idején Kiss Péter munkaügyi miniszter személyi tanácsadója is volt, az M1 kedd reggeli műsorában ,megerősítette, hogy minden jelöltet nyilvántartásba vett a választási bizottság, és úgy vélte, a jelentkezők nagy száma aktivitást, politikai érdeklődést jelent. Elmondta azt is, Újpesten élt 15 évig, ott volt önkormányzati képviselő, minden reggel a piacon kezdte a napot, és sok régi ismerőssel, baráttal találkozott.

A mostani választás szerinte lakmuszpapír lesz ahhoz, hogy kiderüljön, az emberek tudnak-e nem pártokban, hanem személyekben gondolkodni, a sémák helyett adnak-e lehetőséget egy új pártnak bekerülni a parlamentbe, hogy az visszahozza a Horn Gyula-i baloldalt, a kisemberek védelmét. Schmuck a keddi Ma reggelben bejelentette azt is, csakúgy, mint az országgyűlési választásokkor, a jelölteknek járó támogatást most is a nehéz sorsban élők megsegítésére használják majd. A szociáldemokrata politikus a legfontosabb üzenetnek azt tartja, hogy az újpesti választóknak legyen 15 percük a demokráciára, beleszólni abba, mi történik az országban, a lakóhelyükön, mert az esély a változásra csak magas részvétel mellett lehet.