Pistorius öt évet kapott, de tíz hónap után házi őrizetbe kerülhet

Véget ér a lassan másfél éve tartó tárgyalássorozat Oscar Pistorius paralimpikon gondatlanságból ekövetett gyilkossági ügyében.Ítélet született.

Öt évi börtönbüntetésre ítélték kedden Oscar Pistorius hatszoros paralimpiai bajnok dél-afrikai futót, akit korábban gondatlanságból elkövetett emberölésben mondtak ki vétkesnek.

Pistorius 2013. február 14-én a saját házában a fürdőszoba ajtaján keresztül négy lövéssel agyonlőtte 29 éves barátnőjét, Reeva Steenkampot, mert állítása szerint betörőnek vélte. Az ítéletet Thokozile Masipa bírónő ismertette, miután előzőleg mérlegelte a védelem és az ügyészség álláspontját.

Gerrie Nel ügyész tízéves börtönbüntetés kiszabását követelte. A sztársportoló védője, Barry Roux viszont három évi részleges lakhelyelhagyási tilalmat, valamint közmunka kiszabását kérte az ügyben.

Masipa bírónő, aki szeptemberben felmentette Pistoriust az előre megfontolt emberölés vádja alól, gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek Pistoriust, és ezért most úgy döntött, hogy a vádlott legfeljebb öt évet töltsön börtönben. Hangsúlyozta, hogy az ítéletnek "tisztességesnek és igazságosnak kell lennie a társadalom és a vádlott számára is".

Az ügyészség szerint Pistoriusnak feltehetően az öt év egyharmadát, legalább húsz hónapot kell majd mindenképpen börtönben tölteni. Nathi Mncube, az ügyészség szóvivője kedden azt mondta, az ügyészség egyelőre nem döntött arról, hogy megfellebbezi-e a döntést.

Az ítélethirdetés után a rendőrök kivezették a könnyeivel küszködő Pistoriust a teremből, hogy börtönbe szállítsák.

A Steenkamp család ügyvédje úgy vélekedett, hogy "igazságot szolgáltattak". June Steenkamp, Reeva édesanyja annyit mondott, a döntés helyes, de igazságot az jelentene, ha valamilyen csoda folytán visszakaphatná a lányát.

Ítélethirdetés a Pistorius-ügyben: öt év börtön


A sportoló védője, Barry Roux úgy nyilatkozott: arra számít, hogy védence csupán tíz hónapot lesz börtönben, a többit pedig- jó magaviselete miatt -  házi őrizetben tölti le.

Egy másik vádpontban, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklásában három év felfüggesztett börtönre ítélték a mindkét alsó lábszárán amputált, 27 éves atlétát. Ez utóbbi cselekményeket Pistorius még barátnője megölése előtt követte el, egy étteremben az asztal alatt elsült a fegyvere.

A sportoló - akit pengelábú futónak is neveztek karbonszálas lábprotéziséről - egyike volt a 2012-es londoni olimpia szenzációinak, amikor az ötkarikás játékok történetének első művégtagokkal versenyző rövidtávfutó atlétájaként egészséges társaival megmérkőzve bejutott az elődöntőbe a férfi 400 méteren.