Nincs agyvelőgyulladás-járvány Szentgotthárdon

Nem kell járványtól tartani Szentgotthárdon, ahol hétvégén fertőző agyvelőgyulladásban meghalt egy hatéves kislány - legalábbis az ÁNTSZ szerint minden óvintézkedést megtettek, így amennyire lehet, megnyugodhatnak a szülők. Azt az óvodát fertőtlenítették, ahova a kislány járt, és közben antibiotikummal kezelik azokat, akik találkoztak a kislánnyal.

A Vas megyei tiszti főorvos megerősítette: nincs szó járványról. A szakemberek mindent megtettek, ami ilyen esetekben szükséges. Dr. Stánitz Éva vas megyei tiszti főorvos elmondta, hogy valamennyi a beteggel érintkező, egy közösségben élő és egy közösségbe járó óvodás gyermek a szülei jelenlétében megkapta a profilaktikus antibiotikumot, amely elvileg megakadályozza a fertőzést, még akkor is, ha egy egyéni érzékenyítettség révén fogékony volt a fertőzésre. A tiszti főorvos elmondta: ritka az, hogy valakinél ilyen gyors lefolyású és végzetes ez a fertőzés. A tragédiához hozzájárulhatott a kislány kórokozó iránti érzékenysége is. Az M1 Híradója úgy tudja, hogy a szombaton elhunyt kislányt a nagymamája nevelte.

 

Huszár Gábor, a Szentgotthárd polgármestere szerint a város egy dolgot tehet: mindenben együttműködik a szakhatóságokkal.

A szakemberek szerint az érintett gyermekek a gyógyszeres kezelés után biztonságban vannak, de kérik a szülőket, hogy ha a kicsik közül bárki belázasodna, haladéktalanul forduljanak orvoshoz.