Megismétlik a polgármester-választást Cserhátszentivánon

Megismétlik a polgármester-választást a Nógrád megyei Cserhátszentivánon, mert az október 12-ei választás nyertese a területi választási bizottság (tvb) határozata szerint két szórólap terjesztésével megtévesztően befolyásolta a választói akaratot.

Barta László, a Nógrád megyei területi választási iroda (tvi) vezetője az MTI-vel kedden közölte: a tvb pénteki határozatát nem támadták meg, így az jogerőssé vált. A tvb a megismételtetett szavazást november 9-ére tűzte ki - tette hozzá.

A Nógrád megyei faluban három független jelölt indult a polgármesteri posztért. A választást Csóré István nyerte 55 szavazattal Kovács Éva, a falu addigi polgármestere előtt, akire 42-en szavaztak. Bognár Károly 2 voksot kapott.

A területi választási bizottság honlapján közzétett határozat - csak szignókat használva - azt tartalmazza, hogy Kovács Éva azért kérte az eredmény megsemmisítését, mert Csóré István szórólapként terjesztette egy rendőrségi jegyzőkönyv bevezető részét, amely azt tartalmazta, hogy "tanúkénti meghallgatására Kovács Éva ellen hűtlen kezelés vétségének megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő eljárásban került sor".

A másik kifogásolt szórólapon pedig azt írta, hogy a képviselők feljelentést tettek Kovács Éva ellen, mert az önkormányzat vagyonának egy részével sajátjaként rendelkezett, és más jogsértéseket is elkövetett. Ezt a szórólapot Csóré István az önkormányzat bélyegzőjével látta el.

Cserhátszentiván négy képviselőjének mandátumát az új választás nem érinti.