Lemondott a korrupcióval gyanúsított román alsóházi alelnök

A lemondást maga Viorel Hrebenciuc közölte a médiával.

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Viorel Hrebenciuc, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik meghatározó politikusa, a román alsóház egyik alelnöke. A lemondást maga Hrebenciuc közölte a médiával. Elmondta, hogy személyes döntésről van szó, előtte nem konzultált senkivel a pártjából. Azt is közölte, hogy a PSD-ből nem lép ki. A lemondása csak akkor válik hatályossá, ha a képviselőház egésze tudomásul veszi.

Hrebenciuc és a PSD szóvivője, Dan Sova ellen a korrupcióellenes ügyészség hétfőn bűnvádi eljárást indított. Mindkettőjüket befolyással való üzérkedéssel gyanúsítják. Hrebenciuc ellen összesen három korrupciógyanús ügyben folyik már vizsgálat.

A román képviselőház jogi bizottságának kedden kellett volna döntenie, hogy engedélyezi-e az ügyészeknek Hrebenciuc előzetes letartóztatását. Az ügyészek egy illegális erdőrestitúciós ügyben kérték a letartóztatását, mert úgy ítélték meg, hogy befolyásolhatja a tanúkat.

A jogi bizottság azonban Hrebenciuc lemondásával okafogyottnak tekinti az ügyészség kérésének elbírálását. Román parlamenti források szerint Hrebenciuc képviselői mandátuma jövő hétfőn szűnhet meg, ugyanis legkorábban akkor ül össze a képviselőház. Így az ügyészek is csak akkor helyezhetik fogdába. Romániában jelenleg államelnök-választási kampány van, ilyenkor a parlament rendszerint nem ülésezik.

A legújabb korrupciógyanús ügyben Hrebenciucot és a PSD szóvivőjét befolyással való üzérkedéssel vádolják, mert az alsóház alelnöke a vádhatóság szerint meggyőzte Sovát, vegye rá a szintén szociáldemokrata igazságügyi minisztert, kezdeményezzen amnesztiatörvényt, amely az elítéltek számára kedvező feltételeket tartalmaz.

Az ügyészek szerint Hrebenciuc magának és a PSD egy másik, első fokon börtönbüntetésre ítélt oszlopos tagjának akart "menekülőutat" biztosítani a törvénnyel. Sovának pedig Hrebenciuc megígérte, befolyásával hozzásegíti, hogy ő legyen a PSD következő elnöke, amennyiben Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök megnyeri a novemberi államelnök-választást.

Hrebenciuc 1996 óta tagja a román parlamentnek, és a PSD egyik legbefolyásosabb politikusának tartják.