Lánczi: Bevándorlók százezrei jelenhetnek meg a keleti határnál

A Századvég Alapítvány vezető elemzője szerint az éghajlatváltozás nyomán olyan népvándorlások indulhatnak el és olyan háborúk törhetnek ki, amelyek közvetlenül érinthetik Magyarországot.

Napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben Áder János hétfőn. Most először fordult elő, hogy egy köztársasági elnök nem egy rendkívüli ügyben kért szót a Parlamentben. Mint mondta, a három választás után, a kampányzaj elültével összefogásra van szükség, csak így lehet megoldani a klímaváltozás okozta gondokat.

Ritkaságszámba megy az ilyen jellegű államfői felszólalás, Sólyom László és Schmitt Pál is egyszer tett hasonlót - jelentette ki az M1 Ma reggel című műsorában a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Lánczi Tamás hozzátette: általában valamilyen kellemetlen, fenyegető ügy miatt mondtak beszédet az államfők.

Ebben az esetben elvileg semmi sem indokolta a felszólalást, ám az, hogy Áder János mégis így tett, annak köszönhető, hogy az egy hónappal ezelőtti klímacsúcson – amelyen a magyar államfő is részt vett – olyan "áttörés közeli helyzetbe érkeztek a nemzetek, amelyből Magyarországnak is ki kell vennie a részét" - fogalmazott az elemző.

A konferencián úgy fogalmaztak, hogy a klímaváltozás nem a jövő problémája, hanem jelenleg is zajlik, és olyasvalami, ami mindenkit érint. Azt, hogy az emberi tevékenység hatással van a klímára, ma már senki sem vitatja - mutatott rá Lánczi, megjegyezve: a rendezvényen elhangzottak azt támasztják alá, hogy a nemzetállamok értik a folyamatot, és komoly anyagi áldozatokra hajlandóak.

Az elemző szerint bár a ’90-es évek eleje óta Magyarország 40 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását, az árvízvédelem, a vizek megtartása és a termőföld védelme komoly terhet ró hazánkra is. Lánczi úgy véli: nem véletlen, hogy a témát a köztársasági elnök vitte be a parlamentbe, hiszen olyan problémáról van szó, ami pártokon és generációkon is átível.

Kérdésre válaszolva kifejtette: az éghajlatváltozás nyomán elsivatagosodó területek és az ivóvízszennyezés miatt olyan népvándorlások indulhatnak el, valamint olyan háborúk törhetnek ki, amelyek közvetlenül érinthetik Magyarországot. "Fel kell készülni, hogy ebben az esetben a keleti határnál bevándorlók százezrei jelenhetnek meg" - mondta a Századvég Alapítvány vezető elemzője a Ma reggelben.