Hibák vezettek a spanyol ápolónő megfertőződéséhez a vizsgálóbizottság szerint

Több hiba vezetett ahhoz, hogy Teresa Romero ápolónő elkapta az ebolát egy madridi kórházban: nem voltak megfelelően felkészítve az egészségügyi dolgozók, rosszak voltak a védőeszközök, és nem tartották be a szakmai előírásokat sem - így összegezte a fertőzés körülményeiről készített jelentés megállapításait Máximo González Jurado, a vizsgálóbizottság elnöke kedden Madridban.

Elmondta, hogy felülvizsgálták a munkavállalók biztonságáról és a munkahelyi kockázatok megelőzéséről szóló spanyol és európai uniós jogszabályokat, amelyeket megfelelőnek találtak. Majd kikérdezték az ebolás betegek ellátásban közreműködő egészségügyi dolgozókat, akikről kiderült, hogy többen nem kapták meg a szükséges képzést, nem voltak tisztában az ellátási protokollokkal, és arról sem tájékoztatták őket megfelelően, hogy miként kell vigyázniuk a saját egészségükre munka közben.

A szakember beszámolt arról, hogy gond volt a védőfelszereléssel, hibásak voltak a kesztyűk, a lábbelik és a szemüvegek. Példaként említette az egyik ápolót, aki arra panaszkodott, hogy miközben ebolás beteget kezelt, bepárásodott a védőszemüvege, és szinte alig látta, hogy mit csinál. Ráadásul az első napokban olyan fertőtlenítőszert használtak, amely lyukakat mart a ruhába.
Máximo González Jurado hangsúlyozta: le kell mondania tisztségéről Javier Rodrígueznek, Madrid egészségügyi biztosának, amiért kijelentéseivel bűnösnek tüntetett fel egy olyan ápolónőt, aki önként jelentkezett az ebolás betegek ellátásra és végül ő maga is megfertőződött. (Rodríguez azzal vádolta Teresa Romerót, hogy napokig eltitkolta a betegségét és zavartalanul élte mindennapjait az emberek között.)

A 44 éves ápolónőről kedden délután állapította meg az ismételt vizsgálat, hogy minden kétséget kizáróan legyőzte a vérzéses lázat. Az orvoscsoport szerint azonban még időbe telik, amíg teljesen felépül, noha egyre jobban van. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor hagyhatja el a kórházat.

Teresa Romerót október 6-án vitték be a III. Károly Klinikára, amely egyébként a munkahelye is. Az első tünetek már szeptember 29-én felléptek nála. Előzőleg - augusztusban és szeptemberben - a madridi kórházban halt meg két spanyol misszionárius, akik Nyugat-Afrikában kapták el a betegséget. Az ápolónő úgy fertőződött meg, hogy védőruháját levéve véletlenül az arcához nyúlt kesztyűjével.

A klinikán továbbra is megfigyelés alatt tartanak 16 embert, köztük Teresa Romero férjét. Mindannyian érintkeztek az ápolónővel, de eddig nem mutatkoztak náluk a betegség jelei. A vírus lappangási ideje 21 nap.