Hatalmas nyomravezetői díj az elrabolt mexikói diákok felkutatására

A mexikói főügyészség 64,5 millió pesót (1,1 milliárd forintot) fizet annak, aki "hiteles és hasznos" információval tud szolgálni az ország délnyugati részén szeptember végén elrabolt 43 diák hollétéről.

A hivatal hétfői bejelentése szerint diákonként 1,5 millió pesót (mintegy 24 millió forintot) adnak, továbbá minden olyan információt jutalmaznak, amely segít a felelősök azonosításában és kézre kerítésében. Hétfőn valamennyi országos napilapban megjelent az ügyészség felhívása, amelyhez mellékelték az elrabolt fiatalok fényképét és nevét. A térségben mintegy 300 szövetségi rendőr kutat a diákok után.

A hatóságok szerint Guerrero szövetségi államban szeptember 26-án a Guerreros Unidos nevű bűnszövetkezet fegyveresei hurcolták el a diákokat, az Ayotzinapa tanárképző főiskola hallgatóit, mégpedig rendőrök hathatós segítségével. Az incidens azután történt, hogy a rendőrök Igualában őrizetbe vették a hallgatókat egy zavargásba fulladt tüntetés során. Hat fiatalt már a zavargásban megöltek. Ügyészek szerint elfogásukat követően a biztonsági erők tagjai maguk adták át a diákokat a bűnözőknek a szomszédos Cocula városban.