Fitch: a geopolitikai és a deflációs kockázatoktól tartanak leginkább az európai kötvénybefektetők

A geopolitikai válságokat és a deflációt tartják a legsúlyosabb kockázatnak az európai kötvénypiacra szakosodott intézményi befektetők a Fitch Ratings kedden Londonban ismertetett harmadik negyedévi felmérése szerint.

A nemzetközi hitelminősítő vizsgálatában 79 befektetési alap vett rész, amelyek együtt 7100 milliárd euró kötvénybefektetői tőkét kezelnek.

A Fitch piaci körkérdésébe bevont alapkezelők 85 százaléka tartja az európai hitelpiacokat fenyegető legnagyobb kockázatnak a geopolitikai válságokat.

A befektetési intézmények 53 százaléka a deflációt is a következő tizenkét hónap nagy európai kockázatai közé sorolta.
A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az általa eddig elvégzett 26 ilyen jellegű piaci felmérés során még soha nem volt ennyire magas a deflációtól komolyan tartó alapkezelők aránya.

Az inflációs veszélyt a befektetési intézmények ugyanakkor elenyészőnek tekintik: mindössze 7 százalékuk nevezte ezt a tényezőt magas kockázatúnak a következő egy évre.

A Fitch Ratings felmérése kimutatta azt is, hogy a kötvénypiaci befektetési társaságok az elhúzódó európai recesszió veszélyétől is komolyan tartanak: a vizsgálatba bevont cégek 64 százaléka sorolta ezt a jelentős kockázatok közé, csaknem kétszer annyi, mint az előző vizsgálat során.

Az euróövezeti recesszió és a defláció súlyos kockázatára más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai úgy fogalmaztak új, felülvizsgált előrejelzésükben, hogy az euróövezet "veszélyesen közel jár" a recesszióhoz.
A ház az általa eddig várt 1,1 százalékról 0,7 százalékra rontotta az idei év egészére szóló euróövezeti növekedési előrejelzését, elsősorban a három legnagyobb eurógazdaság, Németország, Franciaország és Olaszország gyenge teljesítménye miatt.

A CEBR prognózisa szerint az olasz hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 0,1 százalékkal csökken - vagyis Olaszország az év egészét recesszióban tölti -, és Németországban is alig 1 százalékos gazdasági növekedés várható az idén.

A cég szerint ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy a német gazdaság - amely az euróövezeti GDP-értéknek több mint a negyedét adja - az év közben szintén technikai recesszióba került. A német GDP a második negyedévben ugyanis 0,2 százalékkal csökkent, és az előremutató mérőszámok alapján a harmadik negyedévben még rosszabbra fordulhatott a helyzet - áll a CEBR elemzésében.

Egy másik nagy londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics átfogó új tanulmánya szerint az euróövezeti gazdaság állapota sok tekintetben továbbra is nagyon messze jár a "normalitástól", a legnagyobb aggodalomra okot adó "abnormalitás" azonban a rendkívül alacsony infláció. A mostani meredeken lefelé tartó inflációs pálya a jelek szerint potenciálisan tartósabb lesz a korábbi hasonló epizódoknál, tekintettel az euróövezeti gazdaság alapvető gyengeségeire, főleg a kapacitásfeleslegre.

Amíg e kapacitásfelesleget - vagyis az euróövezeti gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rést - nem sikerül felszámolni, addig valószínűtlen, hogy az infláció visszatér a normálisnak tekinthető 1,5-2 százalékos éves ütemre és ott is marad. A valutaunió jelenlegi gazdasági növekedése mellett azonban ez egy évtizedig vagy még tovább is eltarthat - hangsúlyozták a Capital Economics londoni közgazdászai.

A ház szerint az alacsony vagy negatív inflációval jellemzett időszak elhúzódása az adósságráták emelkedése miatt adósságcsapdába ejtheti az érintett eurógazdaságokat, drasztikus korrekciós lépésekre - például törlesztési leállásra vagy akár az euróövezet elhagyására - kényszerítve ezeket az országokat.