Beutazási tilalom: bejelentésre kötelezné az érintetteket az Együtt-PM

Az illetékes miniszternek ezt követően haladéktalanul nyilvánosságra kellene hoznia a kapott információt.

A független Szelényi Zsuzsanna törvényjavaslatot nyújt be a parlamentnek, amelynek alapján a nemzetbiztonsági ellenőrzés alá eső személyek három munkanapon belül kötelesek lennének tájékoztatni a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős minisztert, ha az EU vagy a NATO valamelyik tagállama beutazási tilalmat rendelt el velük szemben.

Az Együtt-PM politikusa keddi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: az illetékes miniszternek ezt követően haladéktalanul nyilvánosságra kellene hoznia az információt, valamint el kellene rendelnie az érintettek soron kívüli nemzetbiztonsági ellenőrzését.

Az Együtt elnökségi tagja indoklásként kijelentette: meggyőződésük szerint a magyar állampolgároknak tudniuk kell az ilyen ügyekről. Hozzátette: a kormány viszont semmilyen vizsgálatot nem kezdett annak érdekében, hogy az amerikai beutazási tilalom kapcsán elhárítsa a "súlyos korrupciós vádat". A kabinet ehelyett egy olyan "kommunikációs botrányt és vádaskodást" indított el a médiában, amellyel megkérdőjelezte az amerikai állítások hitelességét - fogalmazott.

Az Együtt-PM úgy látja, az, hogy a kormány nem lépett azonnal az ügyben, komolyan felveti a bűnpártolás lehetőségét - jelentette ki.