Az Accor eladná közép-európai szállodáit az Orbisnak

A francia szállodalánc 46 hoteljét kínálta fel az érdekeltségébe tartozó lengyel cégnek - közölte a varsói központú vállalat kedden. Az Accor-Pannonia Hotels Magyarországon is üzemeltet szállodákat Sofitel, Novotel, Mercure és Ibis márkanéven.

A közlemény szerint az Accor 142,3 millió eurót kér a részben saját tulajdonú, részben lízing és franchise szerződések alapján működtetett szállodákért. Az Accor november végéig kizárólagos tárgyalási jogot biztosított az Orbisnak. Az eladásra felkínált szállodák többsége Budapesten, Prágában, Bukarestben és Varsóban van. Gilles Clavie, az Orbis vezérigazgatója szerint az Accor ajánlata az előzetes elemzések szerint illik az Orbis stratégiájába, de a részletes elemzés és a tárgyalások időt igényelnek.

Varsói elemzők szerint az ügylet előnyös lehet az Orbis számára, mert kiterjeszti működési területét a térségben. Ugyanakkor megjegyzik, hogy a piac jobban örült volna, ha az Accor nem érdekeltségi körén belüli cégnek ajánlja fel a szállodákat. Az Accor Európa piacvezető szállodaipari vállalata, világszerte mintegy 3800 hotelt üzemeltet 13 márkanév alatt.

A varsói tőzsdén jegyzett Orbis, amely fölött az Accor gyakorolja az irányítási jogokat, Lengyelország vezető idegenforgalmi cége. Jelenleg 68 szállodát üzemeltet Lengyelországban, Litvániában és Lettországban.

Az Accor-Pannonia Hotels Zrt. az Accor csoport magyarországi leányvállalata 1993 óta van jelen Magyarországon. Az Accor-Pannonia Hotels Magyarországon is üzemeltet szállodákat Sofitel, Novotel, Mercure és Ibis márkanéven.