Adótörvények: az RSM DTM szerint nincs érdemi változás

Az RSM DTM szerint a kedden bejelentett 2015-ös adócsomag nem tartalmaz az adórendszert érintő érdemi irányváltást, sem érdemi adóemelés, sem pedig jelentős adócsökkentés nem várható, nem nyúl a korábban bevezetett adórendszer sarkalatos elemeihez sem.

Mivel a stabil adórendszer a gazdasági bizalom és a tervezhetőség egyik alappillére, a módosítások csekély mértéke üdvözlendő, ugyanakkor rengeteg teendő van még a gazdaság kifehérítése és az adminisztráció csökkentése területén - fejti ki Kalocsai Zsolt elnök-vezérigazgató az adótanácsadó és pénzügyi szolgáltató cég közleményében.

Az általános forgalmi adóztatás területén az áfacsalások visszaszorítása továbbra is fókuszban marad, ennek megfelelően az áfabevallás tételes adatszolgáltatási határértéke a korábbi 2 millió forintról 1 millió forintra csökken. Az RSM DTM szerint a tételes bevallási kötelezettség határértékhez történő rendelése adminisztrációs többletterhet jelent a vállalkozásoknak, így indokolt lett volna a határérték megszüntetése, azonban ez a tervek szerint 2015-ben még nem valósul meg.

A társasági adó egykulcsossá válása is várat magára, bár ezt a stabilitási törvény 2015-től előírta. A kormány az egykulcsos adó bevezetése helyett módosítja a stabilitási törvényt. Tekintettel arra, hogy a 19 százalékos adókulcsot kevesebb, mint ezer kifejezetten nagyvállalat, a 10 százalékos adóterhet pedig jellemzően a kis- és középvállalkozói (kkv) réteg fizeti, egyértelműen látszik, hogy a kormány a kkv-k adóterheléséhez nem kívánt hozzányúlni.

A társasági adórendszer korábban ismert adókedvezmény rendszere - látványcsapatsport, színház- és filmtámogatási - bővülni fog, ezentúl a felsőoktatási intézmények támogatása is lehetővé válik. Ez önmagában üdvözlendő, azonban az adórendszer ismét egy rendszerbe nem illő elemmel bővül. A szakma a sok port kavart reklámadó módosítását várta, ám úgy tűnik, hogy a jelenleg ismert reklámadó törvényt a kabinet nem kívánja módosítani - írják.

Az on-line pénztárgépek bevezetése beváltotta a hozzá fűzött költségvetési bevételi terveket, az ismertetett adócsomag a felhasználói kör kiterjesztését nem tartalmazza, az RSM DTM szerint ugyanakkor biztosra vehető ezen kör bővítése 2015-től, ami a gazdaság fehérítése irányába tett újabb lépés lesz.

A munkavállalás ösztönzése, a foglalkoztatás bővítése, illetve a családi támogatás rendszere továbbra is fókuszban marad, bár a 2 gyermeket nevelő családok adókedvezményének jelentős emelése csak lépcsőzetesen valósul meg a következő években, ez arra enged következtetni, hogy a bevételi sarokszámokhoz érdemben nem kívánt hozzányúlni a kormány - állapítja meg az RSM DTM.