Több díjat nyertek a közmédia filmesei a szlovák Etnofilm fesztiválon

Több nívós szakmai díjat nyertek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) munkatársai Szlovákia egyik legrégebbi nemzetközi filmfesztiválján, a csaccai (Cadca) Etnofilmen, amelynek díjazottjait a hétvégén honlapjukon tették közzé a fesztivál szervezői.

A filmszemlén, amelyre az idén 9 ország 36 versenyfilmjét nevezték, a legnagyobb sikert az MTVA határon túli műsorok szerkesztősége munkatársai, két felvidéki magyar filmes, Vörös Attila és Vörös Előd a Pásztorok ösvényein című alkotása aratta. A három pásztor életét, munkáját és történetét bemutató film a megszűnőben lévő pásztorság és hagyományos pásztorélet bemutatásáért a szemle fődíját, az "Arany Turonyt" kapta. A "turony" szarvasmarhafejet ábrázoló jelmez, amely mind a mai napig szerves része az észak-szlovákiai farsangi hagyományoknak.

"Három pásztordinasztia képviselőjét, egy fiatal, alig huszonéves pásztort, egy pásztoreszköz készítőt és egy nyolcvanévesnél is idősebb pásztort mutattuk be ebben a filmben, az ő hétköznapjaikat" - mondta filmjükről a főként természetfilm és dokumentumfilm kategóriában alkotó Vörös Attila, aki már több évtizede a magyar közmédia munkatársa a Felvidéken.

Az Etnofilm fesztiválon Antala Zsuzsa rendezőnek, az MTVA szlovák nyelvű szekciója munkatársának filmje is rangos elismerést kapott. A Pavol Korbel című film a legrégibb szlovák kulturális szervezet, a Matica Slovenská díját nyerte el. A portréfilm a szarvasi születésű, ám a második világháború utáni szlovák-magyar lakosságcsere során Szlovákiába került, majd onnét emigrált képzőművész életének állít emléket. "A film, Szarvastól Montrealig, Pozsonyon és Budapesten át, az itthonok és az otthonok - a honnét hová kérdését feszegeti" - mondta az MTI-nek a filmről Antala Zsuzsa.

Az Etnofilm idei évadán Bencsík János rendező Szerelem, szerelem című rövidfilmje a népi kultúrának a nemzeti kissebbségek környezetében betöltött szerepe bemutatásáért a Szlovák Filmintézet (SFÚ) díját nyerte el. A film egy tótkomlósi gyökerekkel rendelkező fiatal népdalénekesről, Agod Alízról szól, aki bár nem végzett szlovák iskolákat, a szlovák nagymamától felcsipegetett nyelvtudását alakította míves énekké.