Nem készül a Ringier Axel Springer szlovák leányvállalatának megvételére a J and T

A J and T szlovák pénzügyi csoport nem készül a Ringier Axel Springer Slovakia kiadóvállalat megvételére - cáfolta a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap által hétfőn közölt értesülést sajtószóvivőjén keresztül a J and T.

A HN saját információkra hivatkozva hétfőn azt írta, hogy hamarosan aláírják Szlovákia legnagyobb kiadóvállalatának, a Ringier Axel Springer Slovakiának az eladási szerződését, amellyel a kiadó a J and T szlovák pénzügyi csoport tulajdonába kerül.

A pozsonyi lap cikkére reagálva a J and T sajtószóvivőjén keresztül cáfolta, hogy megvenni készül a kiadót. A Hospodárské Noviny honlapja később kiegészítette saját cikkét ezzel a cáfolattal. A HN szeptemberben egyszer már írt arról, hogy a J and T állítólag érdeklődik a Ringier Axel Springer Slovakia megvásárlása iránt. Ezt a hírt akkor a kiadóvállalat cáfolta a J and T pedig nem kívánta kommentálni.

A Ringier Axel Springer Slovakia a legnagyobb piaci részesedésű szlovákiai kiadóvállalat. Bevétele tavaly elérte a 30 millió eurót, adózott nyeresége pedig 4,3 millió eurót tett ki. A kiadóhoz tartozik egyebek mellett az ország legnagyobb példányszámban eladott napilapja, a Novy Cas bulvárlap, amelyből augusztusban napi százezer példányt adtak el, valamint a több mint kilencvenezres példányszámú Novy cas pre zeny hetilap is, a piacvezető női magazin.

Hogyha a HN információi mégiscsak igaznak bizonyulnának, az az idei év legnagyobb tulajdonosváltása lenne a szlovák médiapiacon. Egy ilyen tranzakció megerősítené azt a trendet, hogy a korábban nagyrészt külföldi kézben lévő szlovákiai média egyre nagyobb mértékben hazai kézbe kerül. A folyamat kezdete tavalyra tehető, amikor tavasszal Andrej Babis szlovák származású cseh milliárdos, jelenlegi cseh pénzügyminiszter megvásárolta a szlovák Hospodárské Novinyt is kiadó Ecopress kiadót.

Az átrendeződés folyamatában a következő komolyabb lépés a múlt héten történt, amikor a Penta szlovák befektetési csoport a magyar nyelvű Új Szó és a liberális Sme napilap kiadóvállalata, a Petit Press ötvenszázalékos részvénycsomagját vásárolta meg a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Sita szlovák hírügynökség leányvállalatán, a Namavon keresztül.

A mostani cáfolat ellenére a J and T-től nem idegen a médiaüzlet, hiszen egyik társtulajdonosa, Patrik Tkác tavaly a cseh milliárdos Daniel Kretinskyvel közösen megvásárolta a Ringier Axel Springer cseh leányvállalatát, sajtóinformációk szerint mintegy 170 millió dollárért.