Meghalt a tatabányai buszbaleset legsúlyosabb sérültje

Vonattal ütközött egy menetrend szerinti csuklós autóbusz Tatabányán hétfőn. A balesetben egy ember meghalt, tíz utas megsérült. A fénysorompó működött és tilosat mutatott. A balesetben a sofőr nem sérült meg, de nincs kihallgatható állapotban.

A beütköző mozdony teljesen összelapította a busz oldalfalait, az ülésekből szinte semmi nem maradt. A jármű úgy összetört, hogy gyakorlatilag fel kellett darabolniuk a tűzoltóknak, mielőtt elvontatták. A jármű eleje már túlhaladt a síneken, amikor a mozdony belerohant a csukló utáni részbe. A vonat száz méter múlva állt csak meg teljesen.

"Én arra emlékszem, mintha pörgött volna a busz, és, hogy a kettes ülésről átrepültem az egyes ülésre, az ablak mellettire, utána szilánkok repültek, sikítottam" - emlékezett vissza az eseményekre az egyik sérült. A Híradónak elmondta: amikor lenézett, látta, hogy hárman fekszenek a közelében, és akkor tudatosult benne, hogy vonattal ütköztek.

A baleset Tatabánya és Környe között történt. A jelenlegi vizsgálatok szerint a fénysorompó jól működött, a Vértes Volán busza a tilos jelzés ellenére hajthatott a vonat elé. A helyiek régóta veszélyesnek tartják a kereszteződést.

A buszsofőr több mint 15 éve vezetett balesetmentesen, egyelőre sokkos állapotban van, nem lehetett kihallgatni. A csaknem húszéves Ikarus műszakilag rendben volt. "A busz két hete esett át műszaki szemlén, ahonnan hiba nélkül került ki a forgalomba. Egyébként ezt az autóbuszt mi, mint az egyik legrégebbit, az idén szeretnénk leselejtezni, illetve szerettük volna leselejtezni" - magyarázta a Híradónak Pruzsina Alice, a Vértes Volán Zrt. szóvivője.

A buszon húszan utaztak, a négy hátul ülőt érte a legnagyobb ütés. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő esti közleményében azt írta: a helyszínről a mentőszolgálat munkatársai 11 embert vittek kórházba, közülük egy nőt mentőhelikopter szállított el, ő később a kórházban életét vesztette.