Kína tovább lassulhat

Kínai és nemzetközi elemzők is a gazdasági növekedés ütemének további lassulását valószínűsítik jövőre Kínában, miután a kelet-ázsiai országban idén is ez a trend jellemző.

A Kínai Társadalomtudományi Akadémia legfrissebb előrejelzésében arra figyelmeztet, a kínai gazdaság növekedési ütemének mérséklődése elkerülhetetlen, a gazdasági szerkezetátalakítás és a korábbinál kevésbé kedvező világgazdasági adottságok együttes következménye.

Az akadémia idén a korábban éves célként kitűzött, azóta a retorika szintjén "felpuhított", 7,5 százalékosnál kisebb - 7,3 százalékos - gazdasági bővülést jósolnak, mely jövőre 7 százalékra csökken majd.

A Bloomberg hírügynökség elemzőinek többsége szintén 7 százalék körüli értéket vár 2015-ben, korábbi prognózisát sokadjára lefelé módosítva. A változtatás okaként a szakértők elsőkként a gazdasági egyensúlytalanságokat és a kelet-ázsiai ország hatalmas adósságállományának problémáját nevezték meg.

A közgazdászok szerint a kínai kormánynak változtatnia kellene az éves cél meghatározásának politikáján, például átállhatna egy rugalmas sávos cél kijelölésére, de akár teljes egészében el is törölhetné a rendszert, ezzel is elejét véve a folytonos találgatásoknak és sokszor csak jóslást érő becsléseknek.

A japán Nomura elemzői szintén a 7 százalékos értéket tartják reális célnak a következő év egészére nézve, a svájci UBS bank hongkongi elemzői ennél is szerényebb, alig 6,8 százalékos bővülést várnak 2015-ben.

A pesszimizmust a harmadik negyedév gyenge adatai is táplálhatják. Az ingatlanpiac lehűlése szinte az összes iparágon éreztette hatását, a szeptember végével záruló három hónapra vonatkozó, kedden hivatalosan nyilvánosságra hozandó GDP-adatokat illetően sok közgazdász csupán 7,2-7,3 százalékos értéket valószínűsít, ami ötéves mélypont lehet a negyedéves statisztikák sorában.

A növekedés mérséklődése ellenére a kínai kormány nem tervezi nagy összegű központi ösztönző csomag bevezetését. Sajtóértesülések hétfőn arról számoltak be, a múlt havi 500 milliárd jüan (20 ezer milliárd forint) után a központi bank újabb 200 milliárd jüant (8 ezer milliárd forint) kíván a bankrendszerbe pumpálni, hogy ezzel is segítse a gazdaságot.