Gazdasági bűncselekmény: 19 embert vettek őrizetbe Zágrábban

A horvát korrupcióellenes hivatal (USKOK) utasítására gazdasági bűncselekmény gyanújával tizenkilenc embert vett őrizetbe a rendőrség vasárnap, köztük Milan Bandicot, Zágráb polgármesterét és két közvetlen munkatársát - jelentette a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn. Az USKOK előző nap még csak Bandic és két munkatársa elfogásáról adott hírt.

Bandic ügyvédje, Kresimir Krsnik a sajtónak megerősítette, hogy a polgármesternél tartott házkutatás közel hét órán át tartott. Ugyanabban az időben két közvetlen munkatársánál, a város közműszolgáltatásaiért felelős Zagrebacki Holding vezetőjénél, Slobodan Ljubicicnál, valamint az iparihulladék-szállító cég, a CIOS tulajdonosánál, Petar Pripuznál is házkutatást tartottak.

A nyomozók olyan dokumentumokat kerestek, amelyek bizonyítják, hogy a polgármester korrupciós ügyletekbe keveredett, és hivatali hatalommal való visszaélést követett el. A rendőrség hétfőn reggel Bandic hivatalát is átkutatta.

Nem hivatalos forrásokra hivatkozva a horvát lap közölte a többi őrizetbe vett városi vezető és közüzemi igazgatónak a nevét is.

Az 58 éves Bandicot az elmúlt évtizedben több alkalommal is összefüggésbe hozta a sajtó korrupciós ügyekkel, de mindeddig nem vonták felelősségre. A politikus három év megszakítással 2000 óta vezeti a horvát fővárost, ahol mintegy 800 ezer ember él.