Csökkent az IBM profitja

Csökkent az International Business Machines Corp (IBM) árbevétele és nyeresége a harmadik negyedévben.

Az amerikai elektronikai konszern hétfőn közölte, hogy a szeptember 30-án végződött negyedévben árbevétele 22,4 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 23,4 milliárd dollárral szemben. A nettó nyereség 4,14 milliárd dollárról 3,46 milliárd dollárra, az egy részvényre jutó eredmény pedig 3,77 dollárról 3,46 dollárra esett. Az eredmény elmarad az elemzői várakozásoktól. A bejelentés hatására New Yorkban csökkentek a határidős részvényindexek.

Az IBM azt is bejelentette, hogy megegyezett félvezető üzletágának átadásáról a Globalfoundries-nak. Bevételhez azonban nem jut, sőt három év alatt 1,5 milliárd dollárt - ebből 200 milliót részvényátadás formájában - fizet az Abu Dzabi állami befektetési alapjának tulajdonában lévő cégnek, hogy megszabaduljon a súlyosan veszteséges félvezető gyártástól. A Globalfoundries tulajdonába kerül több ezer szabadalom is, így az arab cég saját adatai szerint a félvezetőgyártás területén a szellemi tulajdonjogok legnagyobb birtokosává válik.

Az IBM ugyanakkor folytatja a júliusban megkezdett ötéves, 3 milliárd dolláros félvezető-technológiai fejlesztési programját. A kutatási eredmények felhasználásában a Globalfoundries előnyt élvez.