Arab Business Club: óriási üzleti lehetőségek rejlenek Magyarországon

Az arab országoknak óriási lehetőségeket tartogat a Magyarországgal való együttműködés, ezért a jövőben az Arab Business Clubnak állandó képviselője lesz itt - jelentette be a befektetéseket ösztönző magánszervezet elnöke, Hamdan Mohamed al-Mursidi Budapesten.

Az Arab Business Club öt éve alakult, jelenleg több mint 8500 tagja van a világ 35 országában. Magyarország a 36. ország, ahol megjelennek; a szervezet budapesti "nagykövete" Váradi Gábor lesz.

A hétfői tájékoztatón elhangzott: a szervezet a magyar kormánnyal szorosan együttműködve hamarosan befektetői konferenciát tart Budapesten, és a jövő hónapban reklámkampányt indít, hogy idegenforgalmi célpontként népszerűsítse Magyarországot a Perzsa (Arab)-öböl térségében.

Hamdan al-Mursidi magyar újságírók kérdésére elmondta, többek között állateledelt, friss zöldséget tudnának importálni Magyarországról. Emellett az arab üzletemberek érdeklődnek a magyarországi ingatlanpiaci befektetések iránt. Sok befektetési lehetőség kínálkozik Magyarországon, kedvező áron - mondta, és megjegyezte, hogy nemzetközi összevetésben is alacsony a bűnözés.

Az Arab Business Club elnöke hangsúlyozta, az arab kultúrában kitüntetett szerepe van a személyes viszonynak; üzlet csak barátságból születhet, azután, hogy a felek alaposan megismerték egymást. Példaként említette, hogy az Egyesült Arab Emírségekből sokan inkább Thaiföldre járnak gyógykezelésre, mint Németországba - az ottani társadalombiztosítás mindkettő költségeit fedezi -, egyszerűen azért, mert az ázsiai országot vendégszeretőbbnek tartják. Hamdan al-Mursidi megjegyezte, Magyarországon is ezt a vendégszeretet tapasztalta.

Az Arab Business Club elnöke először 2013 nyarán járt Magyarországon. Akkor felkereste a paksi atomerőművet is, mert az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában számos atomerőmű építését tervezik, illetve kezdték meg, de nincs elég szakemberük. Ezért felkeresték azokat az országokat, ahol az egyetemi alapképzés után gyakorlati szakmai képzésen vehetnének részt az arab diákok.