Élő magyar festészet a Bálnában

A Magyar Festészet Napjának fő kiállításán 150 alkotó munkáit láthatja a közönség november elejéig Budapesten.

A Bálnában nyílt meg az Élő magyar festészet című kiállítás, amely három generáció összesen 150 alkotójának munkáit mutatja be. Ez a magyar festészet napja rendezvénysorozat egyik fő eseménye, amelyet az MTVA is támogat.

"Itt most azt a három generációt látjuk együtt, akik körülbelül a rendszerváltáskor léptek le a katedráról, aztán azt a társaságot, akik közvetlen őket követték, tehát a kortárs klasszikusokat, és azokat a fiatalokat, akik már érvényes életművel jelezték, hogy fordulat van a magyar festészetben" - fogalmazott a Híradónak Antall István, az MTVA kulturális-irodalmi szerkesztője.

Az MTVA kulturális főszerkesztője pedig arról beszélt: a közmédia kiemelten a foglalkozik a magyar festészettel, mert a műfaj "némaságával" azokat a dolgokat fejezi ki, amelyekre a nyelv nem képes. "A vizuális kultúra közvetítése, és a nézők vizuális kultúrájának fejlesztése az mi másnak, vagy ki másnak lenne az elsődleges feladata, mint a közmédiának" - fogalmazott Doncsev András.


 


Több, a Bálnában kiállító alkotó képei díszítik az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisának falait is. A kiállítás megnyitóján a Magyar Festészet Napja Alapítvány életműdíjával Molnár Sándor munkásságát ismerték el. Az MTVA ajándékát, egy portréfilm forgatásának lehetőségét pedig a középgeneráció egyik kiemelkedő tagjaként Balogh Gyula kapta.