A magyar-dél-koreai kapcsolatokat ünnepelték Szöulban

A koreai-magyar kapcsolatok létrejöttének 25. évfordulóját ünnepelték Szöulban, a magyar nagykövetség és a Koreai Liszt Társaság szervezte gálakoncerten.

Koreai nyelven köszöntötte hazánk szöuli nagykövete a magyar-dél-koreai kapcsolatok 25. évfordulójára rendezett ünnepi gála vendégeit. Csaba Gábor kiemelte: fontos bemutatni azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek immár negyedszázada összekötik a két országot és a két kultúrát.

Magyarország volt az első ország az egykori szocialista táborból, amely kapcsolatokat létesített Dél-Koreával. Ez elég komoly ok, hogy ünnepeljünk idén – fogalmazott.

Magyar és koreai zeneszerzők művei csendültek fel Puskás Rodrigo magyar hegedűművész és V. Molnár Judit operaénekes, valamint a Koreai Liszt Társaság művészeinek előadásában. Utóbbiak közül többen Magyarországon tanultak.


 


Neul Bit Ha 20 évig élt hazánkban, a Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, és 2 éve költözött vissza Szöulba. „Nagyon örülök annak, hogy mint zongoraművész részt vehettem ezen a koncerten” – mondta.

Koreában Liszt zenéje rendkívül népszerű, hiszen lenyűgöző és szenvedélyes, mint hazája, Magyarország - hangsúlyozta a Koreai Liszt Társaság elnöke, Yun Ha Hwang.

A gálakoncerten Liszt Ferenc mellett Bartók, Kodály, Ligeti és Erkel művei csendültek fel Dél-Korea fővárosának egyik legimpozánsabb koncerttermében, a Youngsan Art Hall-ban.