Lemond a botrányba keveredett japán gazdasági miniszter

Lemondásra készül Obucsi Juko japán gazdasági, kereskedelmi, ipari és a nukleáris baleset gazdasági kezeléséért felelős miniszter, mert azzal gyanúsítják, hogy a politikusi tevékenységének finanszírozását szolgáló pénzekből személyes célú kiadásokat is fedezett - közölte a Nikkei című japán gazdasági napilap szombaton.

Úgy tudni, hogy a miniszter még szombaton tájékoztatja lemondásáról Abe Sinzó miniszterelnököt. A miniszteri posztra szeptember elején kinevezett Obucsi Juko 2007 és 2012 között több mint tízmillió jent (több mint 22 millió forintot) költött el állítólag úgy, hogy a kiadásoknak semmi köze nem volt a politikai munkájához.

A Mainicsi Simbun című balközép napilap a birtokába jutott számlák alapján arról számolt be, hogy a miniszter asszony egyebek között szépségápolási cikkeket vásárolt nagy üzletekben. A számára adományokat gyűjtő szervezet pedig 3,62 millió jent költött el a miniszter sógorának divatüzletében.

Más sajtóhírek szerint Obucsi Juko támogatói színházjegyeket kaptak 22 millió jen értékben politikai célokra gyűjtött pénzből.

A politikusi dinasztiából származó Obucsi Juko - apja miniszterelnök, nagyapja parlamenti képviselő volt - 2000-től 2012-ig tagja volt a japán parlamentnek, 2008 szeptemberétől egy évig esélyegyenlőségi miniszter is volt, majd 2012 decemberétől pénzügyminiszter-helyettesi posztot töltött be.

Amennyiben valóban lemond a miniszter, az nagy csapás lesz a miniszterelnökre, aki nagyon számított a negyvenegy éves, kétgyermekes politikusra abban, hogy meggyőzze az atomerőművek körül élőket a reaktorok újraindításának szükségességéről.

A fukusimai atomerőművet elpusztító 2011. márciusi földrengés és szökőár után minden atomerőművet leállítottak a szigetországban, az összesen 54 reaktor azóta sem működik. A hőerőműveket csúcsszinten járatják az igények kielégítésére, de ez felettébb drága, mert a fűtőanyagul szolgáló kőolajat és földgázt teljes egészében importálni kell.