Lázár: a kormány tiszteletét fejezi ki a mezőtúri reformátusságnak a történelmi emlékhellyel

Egy ezeréves állam nevében a kormány tiszteletét fejezi ki az ötszáz éves mezőtúri református kollégiumnak, egyben Mezőtúr városának, valamint a magyar protestantizmus minden ma élő képviselőjenek azzal, hogy történelmi emlékhellyé nyilvánította az intézményt - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a mezőtúri református nagytemplomban, az emlékhelyet megjelölő sztélé avatása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten.

A tiszteletadásnak több oka is van: elsősorban emlékezzünk azokra az alapítókra, Mohács után csupán négy évvel a magyar Alföld szívében a pogány elleni küzdelemben úgy érezték szükségét, hogy hitet és tudást biztosítanak minden alföldinek - jelentette ki a politikus.

Legalább ilyen tisztelet illeti azokat, aki szellemi utódként 1949-ben a sztálinista alkotmány és az egyházakat sújtó államosítás idején úgy gondolták, hogy ennek az intézménynek továbbra is a protestantizmus eszményét kell vallania, mert a tudás és a hit megvéd a 20. század pogányságától ugyanúgy, mint Szegedi Kiss István idején a 16. században - tette hozzá Lázár János.

Történelmi emlékhellyé nyilvánították a mezőtúri református nagytemplomot


A politikus - aki egyszerű vásárhelyi kálvinistának nevezte magát - történelmi visszatekintésében kitért arra, hogy "mi mezőtúriak, hódmezővásárhelyiek és debreceniek érezhetjük magunkat úgy is, mint a 16-17. századi erdélyi kultúra legnyugatibb fellegvárai, hiszen az akkori transzszilvanizmus hatása idáig ért, és óvott bennünket attól, hogy keresztény értékeinek feladjuk.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nagytemplomot teljesen megtöltő hívők előtt rámutatott: a mostani a kormánynak is ugyanolyan hitre és tudásra van szüksége, mint a mezőtúri reformátusságnak, mert nem akar kevesebbet, mint hogy "az ezeréves állam megmaradjon, és Magyarország erős, független ország maradhasson".

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a református kollégium igazgatótanácsának elnöke ottani diákéveire is emlékezve hangsúlyozta: a falak között nemcsak oktatás, hanem példaadó nevelés is folyik. Az öt évszázad eseményei időről időre megtépázták ugyan az intézményt, átmenetileg még az oktatást is megszüntették, a túri református kollégium és könyvtár azonban mind a mai napig áll, és szilárdan hirdeti az alapítók által ráhagyományozott hitet, elveket és értékeket - mondta.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének igazgatója köszöntőjében jelezte: Magyarországon ma 47 történelmi emlékhely van, ezek sorát egy erre hivatott bizottság javaslata alapján egy 2011-es kormányhatározat rögzíti. Egységes megjelölésüket sztélék felállításával tudatják, amelyek az emlékhelyek jelentőségéről is tájékoztatják az érdeklődőket.