Szombattól ellenőrzik az utasokat a párizsi repülőtéren az Ebola-vírus miatt

Az ebolás fertőzés veszélye miatt szombattól ellenőrizni fogják a párizsi Roissy repülőtéren a guineai Conakcryból érkező utasokat - jelentette be Marisol Touraine francia egészségügyi miniszter.

"Érkezéskor az egészségügyi személyzet meg fogja mérni az utasok testhőmérsékletét a kiszálláskor, azaz még a repülőtérre való belépés előtt" - mondta csütörtök reggel a tárcavezető az LCI hírtelevízióban. Azt is jelezte, hogy még a fedélzeten minden utasnak ki kell majd töltenie egy egészségügyi kérdőívet, valamint azt, hogy a Conakryba induló járatokon is megerősítik az ellenőrzéseket.

Francois Hollande államfő ezt megelőzően közleményben jelentette be, hogy "Franciaország egészségügyi ellenőrzést léptet életbe a vírus által sújtott térségből érkező járatoknál". Arra is kitért, hogy Franciaország a guineai hatóságok kérésére újabb központokat fog létrehozni az Ebola-járvány kezelésére. Az első ilyen központot Macentában nyitották meg a francia egészségügyi szervek. Ezenkívül Párizs olyan egészségügyi dolgozókat küld az országba, akik a guineai illetéseknek továbbképzéseket tartanaka polgári lakosság védelméről.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) szerdán kiadott, az október 12-i állapotokra vonatkozó adatai szerint az Ebolába 8997 fertőzött közül 4493 halt bele.