Kiállítás az 1944-45-ös légitámadásokról

A Magyarországot ért 1944-45-ös légitámadásokról nyílik kiállítás szombaton a hódmezővásárhelyi Emlékpontban - közölte Árva László, a közgyűjtemény szakmai főtanácsadója csütörtökön a helyszínen.

Az időszaki kiállítás tárgyi emlékekkel, korabeli filmrészletekkel, fotókkal, makettekkel és az elmúlt évek kutatási eredményeit összefoglaló tablókkal mutatja be, hogy 1944 áprilisától szűk egy éven keresztül milyen megpróbáltatások érték a civil lakosságot - mondta a szakember a tárlatról rendezett sajtótájékoztatón.

A kiállításhoz kapcsolódva november 12-én tudományos konferenciát is rendez a közgyűjtemény - tudatta Árva László.

Oláh András Pál történész, a tárlat kurátora elmondta, hogy Magyarország stratégiai bombázása 1944. április 3-án egy Budapest ellen végrehajtott légicsapással kezdődött el, és 1945. március 26-áig tartott.

Kiállítás a Magyarországot 1944-45-ben ért légitámadásokról


Az akkori Magyarország helységeinek egyharmadát, több mint ezer települést ért légitámadás. A mintegy 20 ezres emberáldozat töredéke ugyan a szárazföldi harcokban életüket vesztők számának, a gazdasági károk azonban óriásiak voltak - közölte a szakember.

A Magyar Roncskutatók Egyesülete, a Hadtörténeti Intézet és a Szolnoki Repülőmúzeum, valamint magángyűjtők közreműködésével összeállított kiállítás tárgyi anyagát még soha nem láthatta így, egyben a nagyközönség.

A mai Magyarország területe fölött mintegy háromszáz angolszász gépet lőttek le. A tárlat anyagának jelentős része a megtalált roncsokból származik. A kiállításon láthatók lesznek második világháborús amerikai repülőgépmotor-, padló- és szárnylemezdarabok, egy B-17-es bombázó futóműszára, valamint egy Ácsteszér határában lezuhant B-24-es Liberator alumínium alkatrészeiből készült répaszecskázó meg egy oxigéntartály átalakításával gyártott házi permetező is.

Bemutatják egy Messerschmitt Bf-109-es műszerfalának számos eredeti alkatrészt tartalmazó rekonstrukcióját, a vadászgép célzóberendezését, pilóták személyes tárgyait és egy légvédelmi tüzér sapkáját is, melyen a lelőtt gépekért járó kitüntetések sorakoznak, köztük a varsói felkeléshez utánpótlást szállító, Szentesnél lezuhant négymotoros Halifax bombázóért járó érem.