Méretes büntetés a Deutsche Telekomnak

Mintegy 70 millió euró (21 milliárd forint) versenyjogi bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Deutsche Telekomra, szlovákiai leányvállalatának versenykorlátozó magatartása miatt.

Az unió versenyjogi kérdésekben eljáró testületének szerdai közlése szerint a Deutsche Telekom 51 százalékos tulajdonában lévő Slovak Telekom az árrésösszenyomás taktikáját használta 2005-2010 között. Ez azt jelenti, hogy a domináns piaci helyzetben lévő vállalat olyan nagykereskedelmi áron értékesíti termékét vagy szolgáltatását, ami lehetetlenné teszi, hogy versenytársai profitot érjenek el kiskereskedelmi tevékenységük során. Ezzel korlátozta a piaci versenyt, és így hátrányba hozta a fogyasztókat.

A brüsszeli testület a Deutsche Telekomra és a Slovak Telekomra közösen 38,8 millió euró bírságot szabott ki, a német anyacégre pedig külön is kirótt 31,1 millió euró büntetést, mert már másodszor találta vétkesnek árrésösszenyomásban.

"A Slovak Telekom nemcsak hogy nem engedte át a helyi hálózati csomópontokat tisztességes feltételek mellett, hanem az árrésösszenyomás módszerével elérte azt, hogy versenytársai csak veszteséggel használhassák hálózati infrastruktúráját" - idézi a közlemény Joaquin Almunia versenyjogi biztost.