A magyarországi agykutatást segítő MR-készülék beszerzéséről döntött az MTA

Új, 3 Teslás funkcionális mágneses rezonanciás (MR) képalkotó berendezés beszerzéséről írtak alá szerződést a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpont (MTA TTK) vezetői. Az új készülékkel az agyi képalkotás területén végzett élvonalbeli kutatási és fejlesztési feladatok válnak elérhetővé.

Az MTA TTK egy 2014. májusában elindított európai uniós közbeszerzési eljárás eredményes zárásaként kötött szerződést a képalkotó eszközök területén vezető technológiákat fejlesztő a Siemens Zrt.-vel. A beruházás célja egy új, az agykutatás ezen területének Magyarország élvonalbeli kutatásait egészében szolgáló nagyműszeres laboratórium kialakítása - közölte a program kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.

A tervek szerint a kialakítandó MR-laboratórium korszerű műszeres hátteret biztosít majd a kognitív idegtudományi alapkutatásokhoz, a neuro-pszichiátriai betegségekre összpontosító transzlációs kutatásokhoz, valamint lehetőséget teremt az MR-módszerre irányuló fejlesztésekhez.

Az új központban az MTA TTK és partnerei által megvalósítandó nemzetközileg is kiemelkedő színvonalú felfedező kutatások, valamint ipari partnerekkel szoros együttműködésben folytatott kutatás-fejlesztési projektek valósulhatnak meg.

Az MR-laboratóriumot működtető Agyi Képalkotó Központban (AKK) folytatott kutatási és fejlesztési programok megvalósításához az emberi agy kutatásának legkorszerűbb módszerei és eszközparkja áll rendelkezésre. A centrum küldetése az emberi agy működésének jobb és mélyebb megértése, és ezen belül olyan eredmények elérése, amelyek széleskörű magyar és nemzetközi együttműködésben valósulhatnak meg.

A beruházás a Nemzeti Agykutatási Program támogatásából és Magyar Tudományos Akadémia infrastruktúra-fejlesztési forrásaiból valósul meg.