"Példátlan" mértékben emelkedett a tengerszint az elmúlt 150 évben

Ausztrál tudósok szerint az elmúlt évszázad során nagyobb mértékben emelkedett a globális tengerszint, mint az elmúlt hatezer év bármely hasonló hosszúságú időszakában.

A canberrai Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói szerint a 20. század eleje óta megfigyelt 20 centiméternyi tengerszint-emelkedés nagyrészt a globális felmelegedés és az olvadó jégsapkák számlájára írható. Az eredmények alapján a globális iparosítás kezdete óta eltelt 150 évben bekövetkezett gyors növekedést megelőző több ezer évben a tengerszint változásának mértéke egyenletes volt.

A kutatók a globális jégtömegek változására alapozva vizsgálták az óceánok vízszintjének ingadozását az elmúlt 35 ezer évre visszamenőleg. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) nemrég közölt tanulmány alapját a Nagy-Britannia, Észak-Amerika, Grönland és a Seychelle-szigetek partjainál az elmúlt két évtized során gyűjtött nagyjából ezer ősi üledékminta adta. A szakemberek a mintákban talált fagyökerek, illetve puhatestűek alapján tudnak következtetni a korábbi tengerszint-magasságokra.

A szakemberek szerint ez az eddigi legátfogóbb tanulmány, amely az érintett periódust vizsgálja. Az egyetem professzoraként dolgozó Kurt Lambeck szerint a tengerszint-ingadozás mértéke évezredeken keresztül nem haladta meg a 20 centimétert. "A tengerszint-emelkedés modern kori beindulását megelőző elmúlt hatezer évben a tengerszint ingadozása viszonylag stabil volt" - mondta a szakember.

Hatalmas hullám csap ki a Paseo Nuevo óceánparti sétányra az északnyugat-spanyolországi San Sebastiánban 2008. január 4-én, amikor napok óta viharos az időjárás a térségben. (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)

Hullámverés Spanyolországban (MTI/EPA/Javier Etxezarreta)



Mint hozzátette: százévnyi, vagy annál hosszabb időintervallumokat nézve egyszerűen nem látnak bizonyítékot plusz vagy mínusz 25-30 centimétert meghaladó tengerszint-ingadozásra. Az elmúlt 150 évben azonban ilyen mértékű növekedést figyeltek meg: minden évben néhány milliméteres emelkedést.

Lambeck csapata a sarkvidéki jég olvadásáért és az óceánok vizének hőtágulásáért felelős globális felmelegedést nevezte meg a tengerszint-emelkedés egyik elsődleges okaként. A szakember szerint a jelenlegi emelkedés kétség kívül példa nélkülinek számít az interglaciális - két jégkorszak közé eső melegebb - időszakokban.

"Minden tanulmány azt mutatja, hogy a folyamatot nem lehet egyszerűen csak kikapcsolni. A tengerszint tovább fog emelkedni a következő évszázadokban, még akkor is, ha a szénkibocsátás mértékét a jelenlegi szinten tartjuk. Azt illetően azonban már kevésbé vagyunk biztosak, hogy mekkora lesz az emelkedés mértéke. Az egyértelmű, hogy egyetlen éjszaka alatt nem tudjuk visszafordítani a folyamatot" - fogalmazott a szakember.