Lassan hanyatlik a Jádenyúl állapota

Kína betegeskedő Hold-járója 11. alvási periódusába lépett a holdi éjszaka beköszöntével, funkciói tervezője szerint fokozatosan hanyatlanak.

A robot jelenleg jó állapotban van és megfelelően működik, de vezérlési problémája továbbra is fennáll – mondta Jü Tengjün, a misszió vezető tervezője. „A Jütu abnormális állapotban élt túl fagyos holdi éjszakákat, funkciói fokozatosan hanyatlanak” – magyarázza a Hszinhuának adott exkluzív interjújában.

Elmondása szerint a robot és a Csang’o-3 landolási egység remekül elvégezte feladatait. A Jütu avagy Jádenyúl tervezett élettartama csak három hónap volt, de már a kilencediken is túl van.

A Csang-’o-3 misszió a kínai Hold-program második fázisa, amely felöleli a keringő, landoló és a Földre visszatérő egységeket is. A program a tervek szerint 2020 környékén ér véget. A Csang’o-3 szonda tavaly december 2-án indult, és december 14-én landolt égi kísérőnkön. A Jütu egy nappal később vált le róla és érintett holdi port. Radarja december 15-én lépett működésbe, ekkor a két jármű lefotózta egymást, majd hazaküldte a képeket.

Jádenyúl (Fotó: AFP)

Jádenyúl (Fotó: AFP)



A robot a tervek szerint a holdi felszínen barangolva felméréseket végzett volna, ám vezérlési problémák vetődtek fel a második holdi éjszaka (január 25-e) előtt. A szakemberek úgy vélték, a problémát a „bonyolult holdi terep” válthatta ki, többek között a kőzetek és a por, ám mindezt nem erősítették meg.

Jü elmondta, reménykedtek benne, hogy a felderítő messzebbre jut, ezért nagyon szeretnék kideríteni, mi okozta a meghibásodást. Az okokra viszont csak földi szimulációkkal tudnak majd következtetni.

Elmondta, a Csang’o-4 misszió jelenleg elemzés alatt áll. A Csang’o-3 tartalékaként eme küldetés demonstrálná a Csang’o-5-höz tervezett technológiát. A még korszerűbb technikát felvonultató Csang’o-5 és -6 missziók feladata már a mintavétel és annak hazahozatala lenne.

Kína kísérleti, hazahozható keringő egységet szeretne felbocsátani még az év vége előtt, hogy tesztelje a Csang’o-5 sikeréhez létfontosságú technológiát.