Tízezrek tüntettek a függetlenség ellen Barcelonában

Katalánok tízezrei tüntettek a spanyolországi régió függetlensége ellen Barcelonában vasárnap, kevesebb mint egy hónappal a november 9-re tervezett és a madridi kormány által alkotmányellenesnek minősített népszavazás előtt.

A helyi rendőrség tájékoztatása szerint közel negyvenezren vettek részt a megmozduláson, amelyet a Katalán Civil Társaság (SCC) nevű egyesület szervezett az Amerika felfedezésének évfordulója alkalmából tartott spanyol nemzeti ünnep alkalmából. A tiltakozók spanyol és katalán zászlókat lengettek és Artur Mas, a függetlenséget pártoló katalán miniszterelnök lemondását követelték.

"Szabadságomban áll, hogy egyszerre lehessek spanyol és katalán. Nem foszthatnak meg sem az egyiktől, sem pedig a másiktól" - mondta a felvonulók egyike, a 23 éves Javier Pardo az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítójának.

A spanyol alkotmánybíróság szeptember végén felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazási törvényt és a referendum megtartásáról szóló rendeletet. Mariano Rajoy spanyol kormányfő korábban leszögezte: a tervezett katalóniai referendum támadást jelentene Spanyolország szuverenitása ellen, egyetlen régió sem dönthet egyoldalúan a jogállásáról és népszavazást sem írhat ki róla. Rajoy ugyanakkor kijelentette, hogy kész tárgyalni a katalóniai vezetőkkel az autonóm közösség (tartomány) hatásköreiről, amennyiben lemondanak a népszavazásról.

"Azt kívánjuk, hogy megszűnjön ez a megosztottság és véget érjen a konfliktus" - közölte Josep Ramon Bosch, az SCC elnöke, aki szerint az önállóság elnyerése "szegényebbé és jelentéktelenebbé" tenné a katalánokat.

Az El País című spanyol napilap legfrissebb, október 5-i felmérése szerint a katalánok 45 százaléka szeretné, ha Artur Mas tiszteletben tartaná a bíróság döntését. A megkérdezetteknek mindössze 23 százaléka helyeselné, ha a testület döntése ellenére megtartanák a népszavazást.

A 7,5 milliós lakosságú Katalónia Spanyolország gazdaságilag egyik legerősebb régiója, amely mintegy ötödét adja a spanyol GDP-nek. A nyelvükre és kultúrájukra büszke katalánok régóta nehezményezik, hogy túl sokkal járulnak hozzá a központi költségvetéshez, de csak keveset kapnak vissza. A régió függetlenségi mozgalma jelentősen megerősödött az utóbbi évtizedben, amit csak fokozott a Spanyolországot évek óta sújtó gazdasági válság, valamint az, hogy a központi kormánynál sokak szerint süket fülekre találnak a katalán függetlenséget célzó felhívások.