Bosznia-Hercegovinában is a voksokat számolják

Befejeződtek az általános választások Bosznia-Hercegovinában, vasárnap 19 órakor bezártak a szavazóhelyiségek. A részvételi arány 15 óráig 36,6 százalékos volt, ami a négy évvel ezelőttinél magasabb arány.

A szavazóhelyiségek reggel hétkor nyíltak meg, több helyen voltak azonban csúszások a választási bizottság tagjainak késése, a helyiségek átrendezése vagy áramkimaradás miatt. A voksolás nagyobb incidensek nélkül zajlott, a rendőrségnek öt esetet jelentettek. Az előzetes eredmények éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig legkésőbb 30 napon belül közli a választási bizottság.

A valamivel több mint 3,2 millió szavazójoggal rendelkező bosznia-hercegovinai állampolgár összesen 7748 jelölt közül választhatott. A verseny a kollektív államelnökség három helyéért (egy bosnyák, egy szerb, egy horvát), az országos parlament képviselői mandátumaiért, a két országrész parlamentjeinek képviselői helyeiért és a tíz kanton képviselő-testületeinek mandátumaiért folyt. A választók emellett dönthettek a boszniai Szerb Köztársaság elnökének és két alelnökének személyéről is.

A rossz gazdasági helyzetben lévő ország politikusai nacionalista nézetekre alapozták kampányukat, 19 évvel a boszniai háború vége után ugyanis még mindig ez az egyik legnagyobb mozgatórugó a térségben. Egyes politikusok emellett gazdasági növekedést, a 44 százalékos munkanélküliség felszámolását és az európai integráció folytatását ígérte. Bosznia-Hercegovina azért rekedt meg az uniós úton, mert a hatalmasra duzzadt államapparátus képtelen meghozni az ehhez szükséges döntéseket, a politikusok pedig évek óta nem tudnak megállapodásra jutni az alkotmány módosításának kérdésében. A diszkriminatív alaptörvény módosítása azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy Brüsszel érdemi tárgyalásokba kezdjen Szarajevóval.