Újabb amerikai légicsapások Kobaninál

Az Egyesült Államok csütörtökön kilenc légicsapást hajtott végre az Iszlám Állam (IÁ) terroristái állam ostromolt észak-szíriai Kobani városnál - közölte az amerikai középső parancsnokság, amelyhez a Közel-Kelet tartozik.

A tájékoztatás szerint hat csapást a várostól délre egy nagyobb és két kisebb IÁ-alakulatra mértek, valamint egy tankkal és egy nehézgéppuskával együtt megsemmisítettek két, a militánsok által megszállva tartott épületet. Három légicsapást Kobanitól északra két kisebb IÁ-egységre mértek, lerombolva két általuk elfoglalt épületet.

A csütörtöki The Washington Times szerint egyébként a Pentagon arra számít, hogy az IÁ az elkövetkező hetekben további iraki és szíriai városokat foglalhat el, és nem zárja ki, hogy Bagdad ellen is támadást indíthat. A védelmi minisztérium szerint egyedül légicsapásokkal nem lehet feltartóztatni a terrorhadsereget.

Kétmillió dollárt ajánlott fel csütörtökön a nemzetközi piacokon is terjeszkedő, New York-i Chobani "görögjoghurt"-készítő vállalat törökországi kurd származású alapítója azon menekültek számára, akik az iraki és szíriai konfliktus elől a török határ felé menekülve keresnek menedéket. Hamdi Ulukaya adományát a Nemzetközi Menekültügyi Bizottság (IRC) nemzetközi szervezet és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) fogja megkapni.