Szombaton mutatja be új darabját a Győri Balett

Generációk címmel mutatja be szombaton két egyfelvonásosból álló darabját a Győri Balett; a társulat 35 éves jubileumát is köszöntő előadásban visszatér a tavalyi év premierjének koreográfusa, Vámos György (Youri Vamos) és egy hasonlóan tehetséges, Bécsben élő fiatal alkotó, Lukács András - közölte az együttes.

"Ezt a címet azért választottam, mert az alapítás óta generációk nőttek fel az együttesben és a nézőtéren. Az előadás két darabja a Bolero és a Carmina Burana, két emblematikus mű, hiszen ezekkel indult a társulat pályafutása, és talán ezeket táncoltuk a legtöbbször. Most újragondoljuk ezeket az alkotásokat, Lukács András személyében a bécsi Staatsoper kitűnő fiatal szólótáncosa és koreográfusa, valamint egy érett alkotó, Youri Vámos készített koreográfiát. Nem múltidézésről van szó, Markó Iván alapító-igazgató darabjától eltérő, teljesen más koncepciók születtek" - magyarázta a darab- és rendezőválasztást Kiss János igazgató.

A társulat vezetője a szeptember eleji évadnyitó társulati ülésen arról beszélt: öt, már futó darab műsoron tartása mellett két újabb bemutatóval készül a most induló évadra Győri Balett.

Emellett a világhírű spanyol koreográfus, Cayetano Soto alkotása kerül műsorra, amelyről egyelőre annyit árult el a társulat vezetője, hogy izgalmas, a mai kor problémáit boncolgató darab lesz.