Az elmúlt évtizedek egyik leggyengébbike az idei atlanti hurrikánszezon

A jelek szerint az elmúlt évtizedek egyik leggyengébbikeként fog véget érni az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon, amely során eddig mindössze öt "neves" vihar söpört végig a régión.

Az idei szezonban sújtott le a legkevesebb nevesített vihar az 1983-as atlanti-óceáni hurrikánszezon óta, amikor mindössze négy söpört végig a térségben. Az 1994-es idényben szintén öt "neves" vihar köszöntött be októberre, majd november elejére két hurrikán formálódott.

Az előrejelzések szerint még két másik "neves" vihar várható a november 30-ával véget érő idei szezonban. Afrika nyugati partjainál azonban a jelek szerint nem formálódnak újabb viharok az - augusztus közepétől október végéig tartó - csúcsidőszakban.

Egy átlagos hurrikánszezonban - ez a június 1. és november 30. közötti intervallumot jelenti, amikor adottak a hurrikánok képződésének a feltételei - 12 "neves" vihar várható, közülük kilenc hurrikánnak minősül, ezeken belül három rendkívüli intenzitással csaphat le.

Az Edouard-hurrikán az ISS-ről (Fotó: NASA)

Az Edouard-hurrikán az ISS-ről (Fotó: NASA)



Az amerikai Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) augusztusban korrigálta az idei hurrikánidényre vonatkozó előrejelzéseit, amely szerint az eredetileg jósolt 8-13 vihar - köztük 3-6 hurrikán - helyett mindössze 7-12 nevesített ciklonra lehet számítani a szezon végéig.

Az idei öt neves vihar közül négy erősödött hurrikánná, egyikőjük rendkívüli intenzitásúvá. A legerősebb, az Edouard hurrikán szeptember közepén söpört végig a nyílt vizeken, 185 kilométer per órás szelek kíséretében.

A hurrikánok gyakran az afrikai viharok nyugatra vonuló maradványaiból formálódnak - mondta Gerry Bell, a NOAA éghajlat-előrejelző központjának munkatársa. Az idei stabil légállapot megakadályozza, hogy a nedvesség és a hő az óceánból felemelkedve viharokat tápláljon. Az Atlanti-óceán trópusi vizei emellett valamivel hidegebbek a normálisnál, és nem utolsó sorban az erős magassági szél is akadályozza a hurrikánképződéshez szükséges hő felszállását.