Háromezer jelmezt bocsát áruba a párizsi Opéra-Comique

Több mint 3000 jelmezt, valamint kesztyűket, kalapokat, álarcokat és más kiegészítőket bocsát áruba november első hétvégéjén a párizsi Opéra-Comique, amely idén ünnepli fennállásának 300. évfordulóját.

Az árusítás három napig tart az Opéra-Comique-ban, amely Franciaország egyik legrégebbi színházi és zenei létesítménye: 1714-ben, XIV. Lajos uralkodása idején alapították.

A jelmezeket 1950-től napjainkig több mint 40 előadásban használták. Közöttük van a Don Giovanni, az Egy éj Velencében, Az alvajáró meg a nemrégiben színpadra vitt Cibulette, Reynaldo Hahn venezuelai származású francia zeneszerző 1923-ban komponált operettje, a 2003-as év sikerdarabja.

Az árak 5 és 300 euró (1540-92 400 forint) között mozognak. Ha valaki tollas kalapra, ruhára vagy frakkra vágyik, 4 eurós belépti díjat kell fizetnie és regisztrálnia kell a www.rinato.fr honlapon.

Az Opéra-Comique, ahol olyan darabok ősbemutatóját tartották, mint Bizet Carmenje - amely ma a világon a legtöbbet játszott opera -, valamint Offenbach Hoffmann meséi és Delibes Lakméja, november 13-án gálaesttel ünnepli háromszázadik születésnapját.

Az esten opera- és operettrészletekkel bemutatják a Salle Favart néven is ismert színház történelmét, olyan híres operaénekesek előadásában, mint Anna Caterina Antonacci, Sabine Devieilhe, Julie Fuchs, Patrica Petibon, Frédéric Antoun és Stéphane Degout. Az estet Michel Fau rendezi, vezényel François-Xavier Roth.

A 300. évforduló alkalmából a színház aláírásgyűjtést indít, 300 adományozótól fejenként 300 eurót (92 ezer forint) várnak. A pénzt a színház archívumának digitalizálásra szánják, amely a tervek szerint ősztől lesz elérhető az interneten.