Lengyel napilap: bankot venne Lengyelországban az OTP

Négy potenciális vásárló, közöttük az OTP Bank Nyrt. érdeklődik a lengyel FM Bank PBP megvásárlása iránt - idézi a Puls Biznesu üzleti napilap értesülését a lengyel PAP hírügynökség.

A tulajdonost, az Abris Capital befektetési társaságot a KNF (Komisja Nadzoru Finansowego) pénzügyi felügyelet kötelezte a bank értékesítésére.

A Puls Biznesu "meglepőnek" nevezi, hogy az OTP neve felmerült a FM Bank PBP megvásárlása iránt érdeklődők között, mivel a KNF két évvel ezelőtt elutasította ajánlatát az Alior Bank megvásárlására azzal az indoklással, hogy a bank jövendő tulajdonosa nem jöhet egy, a lengyelországinál alacsonyabb szuverén besorolással rendelkező országból.

Szintén "meglepetésnek" nevezi a lap cikke az AnaCap Financial Partners befektetési társaság megjelenését az érdeklődők között. A befektetési alap a Puls Biznesu értesülése szerint előzetesen tájékozódott a pénzügyi felügyeletnél, hogy pályázhat-e egyáltalán a bankra, és az nem utasította el. A KNF a lengyel üzleti lap szerint tehát változtatott azon az álláspontján, hogy befektetési alapoknak nem engedélyezi bankok megvásárlását.

Az eddig esélyesnek számító BOS Bank és a másik pályázó, az Alior Bank a megnövekedett konkurencia miatt most kénytelen lesz emelni vételi ajánlatán - állapítja meg a Puls Biznesu.