Az EP előtt adott koncertet Conchita Wurst

A tolerancia és a szexuális különbözőségek tiszteletben tartása jegyében adott félórás szabadtéri koncertet szerdán Brüsszelben, az Európai Parlament épülete előtt Conchita Wurst, az idei Eurovíziós Dalfesztivál transzvesztita osztrák győztese.

A fehér nadrágkosztümöt viselő 25 éves szakállas énekes, polgári nevén Tom Neuwirth, főleg olyan, "meleghimnusznak" számító dalokat adott elő az esős időben a téren összegyűlt több száz fős közönség előtt, mint amilyen a That's What I Am, a Rise Like a Phoenix, a Cher-féle Believe, az Unbreakable (James Cottriall) vagy az Unchain My Heart (Joe Cocker).

Az ötpárti meghívásra az Európai Parlament székhelyére látogató énekes a fellépése előtt adott sajtótájékoztatóján egyebek közt arról beszélt, hogy az Európai Unióban "még mindig nem lehet szabadon szeretni egy másik embert", márpedig - szerinte - a szexualitás vagy akár a bőr színe fontos az egyénnek, de nem fontos a társadalomnak.
Azt mondta, fel nem foghatja, hogy mi a probléma az azonos neműek házasságával, és hogy a politikusok miért félnek még mindig annyira a melegházasságtól. "Nem könnyű mindenkinek tetszeni, de a politikusoknak az a feladata, hogy a demokráciáért és a jogegyenlőségért dolgozzanak" - jelentette ki.

Az előadót Ulrike Lunacek osztrák zöldpárti EP-képviselő, a parlament egyik alelnöke hívta meg négy másik párthoz, köztük a konzervatív Európai Néppárthoz tartozó képviselők támogatásával. Lunacek hangoztatta, hogy szükség van olyan emberekre, mint Conchita Wurst, akinek az Európai Unió központjában tett látogatása "fontos politikai üzenetet" hordoz.

A transzvesztita előadó brüsszeli fellépésének költségeit firtató újságírói kérdésekre válaszul az osztrák EP-képviselő azt mondta, hogy az énekesnek nem fizettek fellépti díjat, a látogatás 17-18 ezer euró költségét pedig saját zsebéből, illetve a zöldpárti frakció költségvetéséből fedezte.