Invázió van az országban több helyen

Sokkal agresszívebbek most a szúnyogok, mint nyáron voltak, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ugyanis már érzik, hogy közeledik a tél, érzik a vesztüket.

Szúnyoginvázó van az országban több helyen. Elsősorban a sok eső az oka, és a viszonylag kellemes hőmérséklet. Ráadásul sokkal agresszívebbek most a szúnyogok, mint nyáron voltak, a Híradónak nyilatkozó szakértő szerint ugyanis már érzik, hogy közeledik a tél, érzik a vesztüket.

Évtizedek óta nem volt rá példa, hogy októberben ennyi szúnyog legyen Szegeden. A szúnyoglárvák nem várták meg a tavaszt, most keltek ki tömegével. Egyrészt az elmúlt időszakban lehullott nagy mennyiségű csapadék, másrészt a viszonylag enyhe időjárás miatt.

Az a szúnyogfajta, amely most tömegesen megjelent, főként külterületeken, füves réteken petézik, ám miután kikelnek, elárasztják a sűrűn lakott településeket is. A szakemberek szerint most olyan helyeken is van szúnyog, ahol máskor még nyáron sem jellemző. A hűvös őszi esték ugyanis megzavarják őket. „Amikor előjönnek, akkor naplemente idejében 15-16 fok van, és érzik a vesztüket, ez egy utolsó fellángolás és ilyenkor még szeretnének gyorsan szaporodni, letenni a petéiket” – mondta Szepesszentgyörgyi Ádám ökológus- biológus.

Emiatt az átlagosnál agresszívebbek ezek szúnyogok. A csípés helye nagyon feldagadhat, ha valaki érzékeny rá. Irtani már nem érdemes, a kémiai szerek ugyanis ilyen hőmérsékleten már nem hatnak megfelelően. A szakértő szerint még 2-3 hét is eltelhet, mire olyan hideg lesz, amit már nem bírnak ki a szúnyogok.