Először bombázta a dzsihadistákat Belgium

Először hajtott végre támadást az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges dzsihadista szervezet ellen Belgium légiereje hétfőre virradóra Irakban. Ezzel párhuzamosan Ausztrália és Hollandia vadászgépei is megkezdték a járőrözést az Egyesült Államok vezette IÁ-ellenes nemzetközi koalíció keretein belül.

A belga védelmi minisztérium arról számolt be, hogy két felderítést végző F-16-os "az iraki biztonsági erők ellen támadást folytató terrorista elemeket azonosított", amelyeket célkövető bombával "semlegesítettek".

Ez volt az első alkalom, hogy az Irakban szeptember vége óta hat F-16-ossal járőröző belga légierő támadást indított az IÁ ellen; ezzel Belgium a kilencedik ország, amely csapást mért rá. Eddig az Egyesült Államokon kívül Irakban Franciaország és Nagy-Britannia, valamint a szomszédos Szíria légterében öt arab ország - Bahrein, Jordánia, Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok - támadta a szélsőséges szunnita szervezetet, bár utóbbi államok részvételének pontos mértékéről nem közöltek részleteket.

Első ízben vett részt az IÁ elleni koalíció műveleteiben Ausztrália légiereje hétfőre virradóra, de támadásokat nem hajtottak végre. Canberra Super Hornet típusú gépei légi támogatási feladatokat láttak el Irak északi részén, és bár készek voltak a támadásra terroristák azonosítása esetén, "nem használták fegyverzetüket" - közölte az ausztrál védelmi minisztérium.

Szintén először repültek Irak felett a holland légierő F-16-osai, amelyek "teljes mértékben készen állnak" arra, hogy csatlakozzanak az IÁ elleni csapásokhoz - jelentette be a holland védelmi minisztérium. A holland gépek légi támogatást fognak nyújtani az IÁ ellen harcoló iraki hadseregnek és a kurd önvédelmi erőknek. Hollandia hat harci gépet és 250 katonát küldött Irakba. Utóbbiak az országba érkezett 200 ausztrál katonához hasonlóan az iraki erők felkészítésében segédkeznek, és tanácsokkal látják el a hadsereget.