Ujhelyi: ne zsaroljon uniós pénzekkel a kormányzat!

uniós és hazai jogszabályok biztosítják, hogy pártpolitika-semlegesen, kizárólag az adott település uniós lehetőségekbe illeszkedő pályázatait és stratégiai programjait nézheti az intézményrendszer a források odaítélésekor - hangsúlyozta Győrben az MSZP alelnöke.

A települések "zsarolásának" abbahagyására szólította fel a kormányoldalt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az MSZP alelnöke vasárnapi győri sajtótájékoztatóján. Hagyják abba a zsarolást, hogy csak azoknak a településeknek jár európai forrás, amelyek "narancssárga sapkát húznak a polgármester fejére" - fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: uniós és hazai jogszabályok biztosítják, hogy pártpolitika-semlegesen, kizárólag az adott település uniós lehetőségekbe illeszkedő pályázatait és stratégiai programjait nézheti az intézményrendszer a források odaítélésekor.

"Mindazon eurócenteket, amelyek az uniós szerződéssel ellentétesen kerülnek kiosztásra Magyarországon, utólag az Európai Unió visszaköveteli, vagy ki sem fizeti", ezért a következő hét évre várható mintegy hétezer milliárd forintnyi forrás sikeres felhasználása érdekében elsődleges fontosságú a szabályszerű eljárás - mondta Ujhelyi István. "Ha a kormány ezt szabálytalanul akarja elosztani, akkor ezeket a pénzeket Magyarország elveszíti. Na, ez lenne a hazaárulás, ez lenne a nemzet érdekeivel ellentétes eljárás" - fogalmazott a szocialista politikus, hozzátéve, rá fogják kényszeríteni a kormányt, hogy ne a pártpolitika, hanem az emberek valós érdekei alapján ossza el az Európai Unió pénzét.

Ujhelyi István, bejelentve, hogy EP-képviselői irodát nyit Győrben, arról beszélt, "Magyarországon az európai kapcsolatok őrzője és valódi működtetője a baloldal és a Magyar Szocialista Párt. Jól látszik, hogy miképpen utasította el Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesének európai uniós szerepvállalását az Európai Parlament jó része" - jelentette ki. "Látszik-hallatszik, milyen politikát képvisel és folytat Orbán Viktor, egyre mélyülő Európa- és szomszédságellenes magatartásával" - fogalmazott az MSZP alelnöke.